L'AELC presenta el 14 de maig els premis de la crítica 2008: Joan-Francesc Mira i Teresa Pascual

Els crítics catalans i del conjunt de l’Estat han premiat obres de dos autors valencians, El professor d'història, de Joan-Francesc Mira (en narrativa) i Rebel·lió de la sal, de Teresa Pascual (en poesia), com les millors obres en llengua catalana del 2008. Els premis es van anunciar ahir dissabte 18 d’abril a Santander, on els crítics d’arreu de l’Estat celebren les jornades en les quals donen a conèixer els Premis de la Crítica en llengües catalana, castellana, gallega i basca del 2008.

El jurat dels premis de la crítica catalana ha estat format per Enric Balaguer, Àlex Broch, Bartomeu Fiol, Anna M. Gil, Joan Josep Isern, Lluïsa Julià y Xavier Pla. L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana farà un acte de presentació de les dues obres premiades el proper dijous, 14 de maig de 2009, a les 19.30 h. a la sala d'actes de l'Ateneu Barcelonès (carrer Canuda, 6, Barcelona).
 

El professor d'història (Proa), de Joan-Francesc Mira (València, 1939) és una novel·la que té el Faust de Gothe como a rerefons i la ciutat de València com escenari. Ens parla de la crisi d'un veterà professor en un món on els valors de la Il·lustració han quedat ofegats per una modernitat feta a base de banalitat i exhibicionisme. És una novel·la que tanca la trilogia sobre la València actual iniciada el 1989 amb Els treballs perduts i seguida al 2003 per Purgatori.

Per la seva part, Rebel·lió de la sal (Pagès editors), de Teresa Pascual (Gandia, 1952) és un poemari construït entre el dolor i la desolació a base de silencis i paisatges interiors d'una notable bellesa simbòlica a partir d'un fet concret: la mort de la mare de la poeta.

 

Els guanyadors dels premis de la crítica catalana del 2007 van ser Manuel Baixauli per L'home manuscrit (novel·la) i Joan Margarit per Casa de Misericòrdia (poesia).