Presentació novetats de Pere Martí Bertran

Vilafranca del Penedès

L'autor presenta els seus dos llibres a la Biblioteca Torras i Bages.

Hi intervindran: August Garcia i Orri, mestre, músic i filòleg; Pere Martí i Bertran, professor i escriptor; Pilar Sabaté, professora i membre de Llambrusca; Àngels Cererols, metgessa i autora de l’apèndix científic del llibre.

S’ha escrit molt sobre la malaltia d’Alzheimer, tant assaig científic, com assaig vivencial, com literatura (poesies, contes, novel·les...). Per a infants i joves ja no hi ha pas tanta cosa. Per això, en Pere Martí i Bertran, que ha escrit sobretot obres de Literatura Infantil i Juvenil, s’hi ha volgut acostar a través d’una narració plena de tendresa que se centra en un aspecte cabdal de la malaltia: la pèrdua de la paraula per part del malalt. Una pèrdua que per a l’autor simbolitza el primer pas de la deshumanització que provoca l’Alzheimer, ja que la paraula és un dels elements claus que ens diferencia de la resta d’animals, un tret diferencial que ens converteix en animals racionals. Per això la Sofia i la Laia, les protagonistes del relat L'àvia que perdia les paraules, hi donen tanta importància. Per això les paraules esdevenen el nucli de la narració i de la relació entre totes dues, àvia i neta.

Taroda. Haikus de les quatre estacions és un llibre format per un centenar de haikus que, seguint la tradició japonesa, recullen moments, emocions, paisatges de la vida d’un poblet de Sòria, Taroda, al llarg de les quatre estacions, per “descobrir-ne l’ànima”, com diu Montserrat Morera en un dels pròlegs.