Autors i Autores

M. Dolors Alibés i Riera
1941-2009

A Vidrà, amb les seves germanes Rosa i Remei. Anys 40.
Amb el seu germà Arcadi, a principis dels anys 60.
M. Dolors Alibés. Anys 80.
L'autora.

Biografia

Maria Dolors Alibés i Riera neix al Molí Nou de Vidrà el 2 de gener de 1941, la filla gran de Paulí Alibés i Enriqueta Riera.

La seva infància és la pròpia dels primers anys de la postguerra, amb una vida austera i sense cap luxe ni comoditat, caminant cada dia pels camins del bosc fins al poble, acompanyant a l'escola les seves germanes Rosa i Remei. El franquisme imposa el castellà, però ella sempre explica que comença a llegir en català gràcies als llibres de Josep Maria Folch i Torres que el seu pare amaga entre els sacs de farina...

El 1955, amb 14 anys, la família es trasllada a la colònia tèxtil de l’Ametlla de Merola, al Baix Berguedà, i allà comença una nova vida. Entra a treballar a la fàbrica per ajudar l’economia familiar i s'ha d’adaptar a un ambient ben diferent del que coneixia.

El 1959 neix el seu únic germà, l’Arcadi, i el 1962 es casa amb Joan Trenc. S'estableixen al Masnou i tenen tres fills, l’Enriqueta, el Joan i l’Esther.  

Després de més de 10 anys dedicada bàsicament a les feines domèstiques de la llar, les seves inquietuds culturals provoquen un gir decisiu en la seva vida. Es posa a estudiar i amb més de 30 anys aconsegueix entrar a la Universitat, on estudia Història, i comença a interessar-se per la literatura.

El 1979 publica el seu primer llibre, Buscant un nom, finalista del Premi Folch i Torres la nit de Santa Llúcia. Des d’aquell moment s'especialitza en la literatura infantil i juvenil i fa de mestra en diferents etapes de la seva vida.

Treballa una temporada al Departament d’Educació com a assessora del Servei d’Ensenyament del Català i deixa el Maresme per establir-se a Sant Pau de Segúries amb la seva segona parella, el dibuixant Juan López, Jan, creador del personatge Superlópez.

Que el seu primer llibre fos finalista del premi Folch i Torres 1979 suposa el preludi de diferents premis i distincions durant els anys següents, com el Premi de la Biblioteca Nacional de Munic i el Premi Cavall Fort l’any 1983, el de la Fundació d’Amics de les Arts i les Lletres de Sabadell el 1984, o altres distincions com el Freya, de Premià de Dalt, el 1984 o el Vent de Port, de Tremp, l’any 1995.

Mor, víctima d’un càncer de pàncrees, a l’hospital de Campdevànol el 7 de novembre del 2009, als 68 anys.