Autors i Autores

Margarida Aritzeta

Pòrtic

Margarida Aritzeta (Valls, Alt Camp, 1953). Estudia Magisteri a Tarragona i Història Moderna i Contemporània i Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona, on fa el doctorat amb una tesi sobre el poeta i crític Josep Lleonart. Des del 1970, i durant tres anys, estudia Belles Arts a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, de Barcelona, però finalment es decideix per la carrera literària. La seva primera obra publicada és un assaig: Carrasclet-Veciana (1979). El 1980 obté el premi Víctor Català de contes i narracions per Quan la pedra es torna fang a les mans, i el 1982 el Sant Joan de novel·la per Un febrer a la Pell. Des d'aleshores ha publicat nombroses obres, sobretot novel·les, algunes de les quals adreçades al públic infantil i juvenil. El 2013 rep el Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil amb l'obra El vol de la papallona. També destaca com a autora de la novel·la negra i de ciència-ficció.

Membre del col·lectiu d'escriptors "Ofèlia Dracs", publica contes a les obres col·lectives Essa efa (1985), Boccato di cardinali (1985) i Misteri de reina (1994).

Del 1979 al 1992 treballa com a professora a l'Escola de Magisteri de Tarragona i des del 1992 és professora a la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili, on ensenya Teoria de la Literatura. Pertànyer a la comunitat universitària li ha permès publicar nombrosos treballs de recerca, estudis de literatura i edicions crítiques, entre les quals destaca l'edició d'una part del Calaix de Sastre, del Baró de Maldà.

Entre els anys 2006 i 2010 és directora general d'Acció Departamental al govern de la Generalitat de Catalunya.

Ha participat en nombrosos fòrums, taules rodones, conferències i jurats de premis literaris. Ha organitzat cursos de postgrau i màsters sobre literatura, escriptura literària i guionatge.

És membre del Consell de redacció de Serra d'Or, de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, del Centre Català del PEN Club i del secretariat de dones d'aquesta entitat, entre d'altres associacions. Així mateix, del 1995 al 1999 representa l'Associació d'Escriptors a la Junta de Govern de la Institució de les Lletres Catalanes.

És sòcia de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Anna de Lanuza per a l'AELC.
Documentació i Fotografia: Arxiu personal de l'autora.