Autors i Autores

Jaume Arnella

Pòrtic

Jaume Arnella (Barcelona, 1943). És cantant i músic folk. Autor de cançons i romanços, és cercador i divulgador dels cançoners tradicionals i populars. Ha publicat més de setanta discs i la seva obra és un referent de la cançó i la cultura catalanes.

Entre 1964 i 1974 dirigeix la secció musical de l'Hogar del Libro i cofunda el grup Telstar 33 que aplega cançoners d’arreu. Forma part del Grup de Folk que dona a conèixer les cançons tradicionals i populars catalanes i d’altres països que tindran una gran repercussió social.

En aquesta línia canta cançons en solitari, moltes amb lletra de l’escriptor Joan Soler i Amigó, entre les quals destaquen “Les rondes del vi” i “Sé que venen pels camins”, que apareixen en els discs Les rondes del vi (1968) i És ara, amics, és ara (1968).

Participa en la creació de diversos grups musicals i el 1986 inicia una nova etapa de cantant de romanços antics i nous dels quals n’ha compost més de 350. El seu disc Carregat de romanços (1990) n’és una primera mostra. El 2020 la Universitat de Lleida publica una antologia dels seus romanços en el llibre: Jaume Arnella.

També impulsa Tradicionàrius, els cicles de cançó tradicional i popular que des del 1988 se celebren anualment. Recupera les cançons antigues de diverses viles que edita en forma de cançoners com Les cançons de Beget (2001), Les cançons de Mataró (2005) o Les cançons de Santa Eulàlia de Ronçana (2010).

Des del 1998 fins al 2000 col·labora en el programa de Catalunya Ràdio "El pont de les formigues" i des de 2000 fins al 2015 a RAC1 amb "La Primera Pedra" –sempre amb Jordi Margarit–, on interpreta més de 200 cançons pròpies. A la vegada posa música a poemes d’autors catalans: Verdaguer, Sagarra, Riba, Vinyoli, Estellés, etc. que són editats en discs diversos, entre altres a La raó al desig (1997). El 2007 publica les cançons del poeta francès François Villon, Balades i Testament (2007). En els seus darrers treballs discogràfics també incorpora poesies de Narcisa Freixas i Iannis Ritsos.

Pel seu treball de recerca i difusió de la cançó tradicional i popular ha rebut diversos premis.

Pàgina elaborada per Francesc Viñas per a l’AELC.
Documentació i fotografies: Arxiu Jaume Arnella.