Autors i Autores

Manuel Baixauli

Pòrtic

Manuel Baixauli (Sueca, 1963) és pintor i escriptor.

Inclinat a les arts des d'adolescent, Baixauli estudia Pintura a la Facultat de Belles Arts de València. Després de guanyar diversos premis com a pintor i fer-se un nom, penetra en un camí que el duu a refer constantment les seves pintures. L'any 1990 entra de professor a l’Escola d’Art Escultor Beltran, de Sueca.

No és fins als trenta anys que Manuel Baixauli comença a escriure. El recull de contes Espiral (Premi Ciutat de Badalona 1998) és el primer llibre que publica. Aquest primer volum de relats i microrrelats crida l’atenció d’una minúscula elit, tot i que passa desapercebut per al públic en general.

Quatre anys després, el 2001, publica Verso (Premi Ciutat d'Alzira 2001), una novel·la que explora, amb estructura i forma atrevides, on es barregen el relat en tercera persona, el monòleg interior, l'escriptura dietarística i les reflexions sobre art, les falses aparences del nostre entorn.

És, però, a partir de la publicació de L'home manuscrit que Manuel Baixauli adquireix renom en l'àmbit de les lletres catalanes. L'obra, multipremiada i sorprenentment –tot i la seva complexitat– ben rebuda pel públic lector, explora les obsessions per l'escriptura i la seva capacitat per transformar la vida i les persones. L'any 2014 publica la novel·la La cinquena planta, guardonada amb el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians i el Premi Crexells. A Ningú no ens espera (2016), aplega algunes de les seves celebrades columnes publicades a la premsa. El 2020 publica la novel·la Ignot, que gira al voltant de la necessitat de crear, de les expectatives i de la frustració.

Baixauli s'ha autodefinit com un reescriptor, per la seva dèria de refer constantment els seus textos.

És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Abel Ramon Vidal per a l'AELC
Fotografia: Imatges cedides per l'autor. Retrats realitzats per Francesc Vera.