Autors i Autores

Josep Lluís Bausset
1910-2012

Pòrtic

Josep Lluís Bausset (Paiporta, l'Horta, 1910 - 2012) és un activista polític i cultural que ha destacat pel seu compromís exemplar amb la defensa de la llengua, les institucions i la cultura valencianes en totes les seves manifestacions.

Llicenciat en farmàcia i en químiques, abans de la Guerra Civil participa activament en diverses entitats com el Centre d'Actuació Valencianista, l'Agrupació Valencianista Republicana i l'Associació Protectora de l'Ensenyança Valenciana. També és un dels fundadors de l'Agrupació Valencianista La Senyera i de l'Agrupació Valencianista Escolar. Tot i la dictadura franquista, continua amb les seves activitats: és un dels impulsors de les revistes Parlem, Vencill i L'Andana, intervé en el I Congrés d'Història del País Valencià (1971), i és un dels fundadors del Partit Socialista de l'Alcúdia (1973), de l'Assemblea Democràtica de la Ribera (1976) i d'Acció Cultural del País Valencià (1979). Col·labora en el Congrés de Cultura Catalana (1976) i organitza tota mena de campanyes, actes culturals i conferències per difondre la idea de país.

Considerat pel seu gran amic Joan Fuster "un personatge subterrani dels més admirables del País Valencià", amb motiu del seu norantè aniversari, l'any 2000, rep nombrosos premis i homenatges que reconeixen la seva indefallent i discreta labor. L'any 2010, en ocasió del seu centenari, s'incrementen els premis, honors i homenatges, que l'erigeixen com a un símbol viu del valencianisme.

Va ser soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Josep Miàs i Miàs per a l'AELC.
Fotografies: © Levante-emv, fotografia del pòrtic de Carlos Pla (2010).