Autors i Autores

Miquel Bezares

Miquel Bezares i Blai Bonet. © Toni Catany.
L'escriptor en una lectura, a començament dels noranta, al Cafè Concert L'Havanna. © Carlos Agustín.

Biografia

Miquel Bezares Portell neix el 17 de febrer del 1968 a Llucmajor (Mallorca). És poeta, narrador i professor.

Codirigeix, juntament amb Biel Thomàs, les Edicions Atàviques, experiència plàsticopoètica que es desenvolupa durant els darrers anys de la dècada dels vuitanta i els primers de la dels noranta a Llucmajor, i a la qual també participen poetes com Blai Bonet, Margalida Pons, Miquel Cardell o Arnau Pons, així com els artistes Pere Bennàssar, Biel Thomàs o Rafel Joan.

L'any 1990 obté el Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, convocat per l'Obra Cultural Balear, "per l'original i profunda aportació de la seva poesia a la literatura catalana, així com per la seva activitat com a divulgador de la cultura (sic)".

El 1991 es llicencia en Filologia Catalana per la Universitat de les Illes Balears. Des d'aleshores treballa com a professor de llengua catalana i literatura, primer a diversos instituts mallorquins de secundària i, actualment, a l'Escola d'adults de l'Arenal.

L'any 1987 apareix el llibre Cos de calitja, amb el qual l'autor es dóna a conèixer com a poeta i al qual segueixen altres publicacions que són guardonades. Així, amb Carnaval (1989), obté el premi Ciutat de Palma de Poesia i amb Crònica del desfici (1992) el premi Josep Munteis de poesia, dins els Premis Ciutat d'Olot, l'any 1991. L'obra El convers (2004), és reconeguda amb el premi Miquel de Palol de poesia del 2003. Continua escrivint i publicant poesia, amb els reculls Anvers (2006), L'espiga del buit (2010) –guardonat amb els premis de poesia Maria Mercè Marçal (2010) i Crítica Serra d'Or (2011)–, i Origen (2014), que és reconegut amb el premi Octubre-Vicent Andrés Estellés de poesia l'any 2013.

En el terreny de la narrativa, Miquel Bezares també rep diversos premis com ara el Bearn, per l'obra Susannes (1998), o el Marian Vayreda, dins els Premis Ciutat d'Olot, per Quan els avions cauen (2001).

Col·labora, entre d'altres, amb el fotògraf Toni Catany, elaborant els textos per als catàlegs de les exposicions Calotips (1998), Dels qui escriuen (2002) i Record de Llucmajor (2003).

Ha estat col·laborador, també, de les revistes Llucmajor de Pinte en Ample i Lluc.

Actualment viu al seu poble natal, Llucmajor, i passa una part de l'any a Mancor de la Vall.

És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, i n'ha estat el vicepresident per les Illes del 2007 al 2016.