Autors i Autores

Joan Bonet Nadal
1929-2017

En Bonet de ses pipes.
Joan Bonet Nadal, al seu taller.
Soci d'Honor de l'AELC.

Biografia

Joan Bonet Nadal neix a Manacor el 10 de novembre del 1929.

Durant l'alçament militar de l'any 1936, Sebastià Bonet, el pare, fou empresonat per pertànyer a Esquerra Republicana. A partir dels set anys d'edat, en Joan Bonet i la seva mare van recórrer les presons i els camps de treballs de Mallorca, així com el camp de concentració de Formentera, per visitar el pare empresonat. A la presó de Manacor, Sebastià Bonet va muntar, juntament amb altres presos, un taller de pipes artesanals. Un cop en llibertat va muntar amb la dona i el fill un negoci de producció de pipes.

Quan Joan Bonet va arribar a l'edat de deixar l'escola, als catorze anys, també va aprendre l'ofici al qual es dedica durant tota la seva vida i que li val el reconeixement dels fumadors de tot el món, així com el pseudònim de "Bonet de ses pipes". L'any 1982 fabrica una pipa per a mil fumadors que figura al llibre Guinness. Fou president d'honor del Pipa Club d'Espanya, a més de participar en campionats internacionals de fumadors de pipa d'arreu del món.

La vocació de Joan Bonet com a escriptor i la voluntat per aprendre a escriure en català, juntament amb la seva passió pel món de les pipes, desemboquen en la traducció del castellà, l'any 1975, del llibre El arte de fumar en pipa, de Joaquim Verdaguer. A partir d'aquest moment també es dedica a escriure llibres que tenen la pipa com a eix vertebrador.

És autor dels títols de narrativa breu Les rondalles de la pipa, de l'any 1978, ...I fumant en pipa!, del 1981, i Pipades i vivències, publicat l'any 1983. El 2004 apareix Amb pipa i sense: el sisè sentit i altres contextos. També és autor de les obres de divulgació Las pipas: prontuario de pipología, de l'any 1978, i La pipa en Baleares, del 1980. Activista cultural i defensor de la llengua catalana, va ser una figura reconeguda tant a Mallorca, en general, com al barri dels Hostalets de Palma, on tenia el seu taller. Fou soci d'Honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Joan Bonet Nadal mor a Palma el 12 de juliol del 2017.