Autors i Autores

Francesc de Borja Moll
1903-1991

Pòrtic

Francesc de Borja Moll (Ciutadella, 1903 – Palma, 1991) va ser lingüista i editor. Des de molt jove va col·laborar amb Antoni M. Alcover en projectes com el Diccionari català-valencià-balear, inventari exhaustiu de la llengua catalana, o l'Editorial Alcover, que més tard quedaria a les seves mans rebatejada com Editorial Moll. L'elaboració del Diccionari va ocupar bona part de la seva vida com a lingüista, circumstància que no li va impedir una intensa tasca com a conferenciant, gramàtic i escriptor.

A més del Diccionari, enllestit el 1962, en l'elaboració del qual van participar també Manuel Sanchis Guarner i Aina Moll Marquès, Borja Moll va escriure llibres de memòries, biografies i gramàtiques d'extrema importància per a l'estudi de la llengua catalana, com ara l'Ortografia mallorquina (1931) o la Gramàtica Històrica Catalana (1952). No es pot oblidar tampoc la seva tasca com a editor, fonamental per al redreçament literari i cultural després de la Guerra Civil, amb l'edició de llibres en català ja el 1943 i la fundació de col·leccions i biblioteques que han marcat la vida cultural de les Illes.

El 1971 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. El Parlament de les Illes Balears va aprovar el dia 12 de març la declaració del 2003 com a Any Francesc de Borja Moll, commemorant així el centenari del seu naixement.

Fou soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Xulio Ricardo Trigo per a l'AELC.