Autors i Autores

Jordi Buch Oliver

Pòrtic

Jordi Buch Oliver (Mataró, Maresme, 1957) és un escriptor resident a Mataró.

Als tretze anys estudia al Liceu barcelonès les carreres de guitarra i piano, i amb vint-i-vuit anys escriu la primera novel·la, Carla Tucci, amb la que queda finalista d'un premi a Madrid. Des de llavors es dedica al periodisme radiofònic a la Cadena 13, i també a la premsa escrita a Correo Catalán i Avui. Després de vint anys de deixar la literatura i dedicar-se a la música, torna a escriure, i des de l'any 2003 fins al 2006 –en què deixa de presentar-se a concursos– guanya un total de vint-i-set de premis: Víctor Mora (finalista), Emili Teixidor (finalista) i Joan Arús primer premi de novel·la, entre d'altres. Calen destacar els sis premis internacionals rebuts a Madrid, Sardenya (Itàlia) i Argentina. Com a escriptor tracta tots els gèneres de la prosa, des de la narrativa breu: "Històries d'un piano desafinat", "Coses del lloro", "Taxi plujós" o "L'enterrament del senyor baró", fins a la biografia i a la història. El gènere que ha tractat més però, ha estat la novel·la. Amant del mediterrani, de l'humor i de l'erotisme, les seves obres tenen un llenguatge senzill i desenfadat que fan que els seus personatges ens siguin molt propers. De la seva obra, s'ha comentat: "diu les coses tal com són, i et fa riure encara que no vulguis" (La Busca Ed.).

Ha publicat les novel·les Per les vores de dues pells (2004), A trenc d'alba (2005), Digues que sóc agosarat (2006), Història d'Elena (2010), Massa gent a dins l'armari (2010) i la novel·la escrita conjuntament amb Ghjacumu Thiers i Antoni Arca, publicada a Còrsega Quandu sò spenti i lumi (2013). En castellà ha escrit la biografia Montilla, de emigrante a presidente (2008), Historia misteriosa de España y Portugal (2008), escrita conjuntament amb l'escriptor portuguès Pedro Silva i La última mujer (2013), escrita conjuntament amb l'escriptora uruguaiana Ana Solari. Ha publicat diversos llibres col·lectius i té contes publicats a l'Argentina, els Estats Units, Israel i Itàlia.

És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes.

Contacte amb l'autor.


Pàgina elaborada per Carme Ros per a l'AELC.
Fotografia: © Ferran Terra i Tarrós.