Autors i Autores

Assumpció Cantalozella

Pòrtic

Assumpció Cantalozella (Santa Coloma de Farners, la Selva) escriptora i periodista.

Llicenciada en Filologia, durant un temps es dedica a l'ensenyament de llengua i literatura. Treballa de periodista al setmanari Presència, és corresponsal a Girona del Mundo Diario, i el 1979 forma part del grup de fundadors d'El Punt Diari, amb el qual col·labora actualment amb columnes d'opinió.

Com a novel·lista, ha publicat una dotzena de títols, a més de participar en diversos reculls col·lectius de relats, com ara Bocatto di Cardinale (1985), del col·lectiu Ofèlia Dracs, o Tapís (Narradors a Girona) (1990). La seva novel·lística se centra, en un primer moment, en els anys del franquisme i de la transició, amb títols com Escubidú (1982), Sauló (1984), La ciutat (1990), La visita de Truda (1993) i Les campanes de Sant Serní (1996). Després d'una novel·la ambientada en el temps de la República, La pluja d'estels (2001), enceta un nou cicle narratiu de temàtica històrica, al voltant de la Catalunya medieval, amb molt bona acollida del públic i la crítica: El falcó del comte (2003, finalista del Premi Sant Jordi), Corpus de Sang (2004, Premi Pere Calders), El retorn d'Hug Roger (2007), L'amor secret del rei En Jaume (2010) i El confident dels reis (2012).

Paral·lelament, l'autora ha compaginat el món de l'ensenyament, el literari i el periodístic, amb l'activisme en la política d'esquerres, tant en la municipal com en la d'àmbit nacional. És membre activa de l'Assemblea Nacional Catalana des dels seus inicis.

És sòcia del PEN Català, amb qui ha col·laborat molts anys en el comitè d'escriptors perseguits; i sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).Pàgina elaborada per Assumpció Cantalozella i Josep Miàs per a l'AELC.
Fotografies de l'arxiu personal de l'autora i de l'arxiu de l'AELC.