Autors i Autores

Pere Capellà
1907-1954

Pere Capellà i família a la dècada dels anys 20. Font: Agrupació Fotogràfica d'Algaida.
Pere Capellà amb actrius en una representació de L'Amo de son Magraner. Font: Agrupació Fotogràfica d'Algaida.
Amb Mateu Pericàs 'Palanca' i Joan Oliver 'Telegrafista'. Font: Agrupació Fotogràfica d'Algaida.
Pere Capellà signant llibres amb el periodista Gabriel Fuster 'Gafim'. Font: Agrupació Fotogràfica d'Algaida.
Pere Capellà a principi dels anys 50. Font: Agrupació Fotogràfica d'Algaida.

Biografia


Pere Capellà i Roca va néixer a l'Algaida, Mallorca, el 1907 i morí a Palma, al Terreno, el 1954. Destaca com a poeta, dramaturg i mestre. Home profundament compromès amb el seu temps i els seus ideals, va iniciar la carrera militar i va arribar a ser oficial de l'exèrcit republicà, així com cap d'Esquerra Republicana d'Algaida. No obstant això, la seva vocació fou la docència, tot i que sols va poder exercir-la durant breu temps, ja que les circumstàncies polítiques li ho van impedir aviat. En acabar la guerra civil i a causa de la seva ideologia i militància política, Pere Capellà fou represaliat i empresonat durant quatre anys.

Literàriament, Pere Capellà ens ha deixat exemples de la seva qualitat poètica amb el recull Cançons republicanes (1931), o amb poemes com Jo sóc català i Així arriben els vençuts. Moltes de les seves peces apareixen signades amb el pseudònim de Mingo Revulgo. Igualment va publicar nombrosos articles periodístics amb un marcat contingut polític i social, en castellà, en diaris i revistes de l'època com Baleares, Cultura Obrera o La Voz de Porreras.

El gran reconeixement popular, però, li va arribar a la dècada dels anys 40 i 50, quan, empès per Manuel Sanchís Guarner, va començar a cultivar el teatre. Destaquen les obres L'Amo de son Magraner (1949), Sa Madona du es maneig (1950), El carrer de les tres roses (1952) o El rei Pepet (1954) que constitueixen el punt de partida per a un nou teatre a Mallorca, amb una llengua col·loquial , però rica, eficaç per presentar els seus ideals ètics i polítics. El teatre de Pere Capellà conté escenes plenes d'humor, tretes de la vida rural mallorquina, però també de les noves formes de vida.

Pere Capellà va ser mestre de les noves generacions d'autors teatrals, però va morir prematurament el 17 de desembre de 1954. Darrerament i coincidint amb el cinquantè aniversari de la seva mort, s'està revisant la seva figura i es succeeixen els actes i homenatges en honor seu. De la mateixa manera, moltes de les seves obres estan en procés de publicació i reedició.