Autors i Autores

Jordi Castellanos
1946-2012

Pòrtic

Jordi Castellanos (Tagamanent, 1946 - Barcelona, 2012). Assagista, crític literari i historiador de literatura. És catedràtic de Filologia Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en el modernisme català.

S'incorpora a la Universitat de Barcelona l'any 1965, on estudia romàniques i participa com a membre del Sindicat Democràtic d'Estudiants. Llicenciat el 1970, presenta la tesi de llicenciatura sobre Raimon Casellas, que posteriorment desembocarà en l'obra Raimon Casellas i el Modernisme (1983). Després de la crisi i tancament d'Enciclopèdia Catalana, Edicions 62 li encarrega d'acabar una obra ja començada: Guia de Literatura Catalana Contemporània (1973). Marxa a Anglaterra, a la Universitat de Durham, on hi treballa com a lector d'espanyol i català. L'any següent, s'incorpora a la Universitat Autònoma de Barcelona, on exerceix la docència en Literatura Catalana fins a l'actualitat. A més de les obres citades, cal destacar, Literatura, vides, ciutats (1997) i Intel·lectuals, cultura i poder (1998).

Fou un dels fundadors de la revista Els Marges, director juntament amb Josep Murgades des de l'any 1990. Fou membre de la Societat Verdaguer des del 2002, membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans (Secció Històrico-Arqueològica) des del 2003, membre de l'AILLC (Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes), i assessor del TNC (Teatre Nacional de Catalunya) des del 2005.

Fou soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Toni Terrades per a l'AELC.
Documentació: Jordi Castellanos.
Fotografies: Arxiu personal de l'autor.