Autors i Autores

Jordi-Pere Cerdà
1920-2011

Biografia

Jordi-Pere Cerdà és el nom de ploma d'Antoni Cayrol, nascut a Sallagosa, Alta Cerdanya, el 4 de novembre de 1920. Cayrol va créixer immers en l'ambient polític, cultural i social de l'Alta Cerdanya. A casa seva parlaven català, però l'ambient culte era majoritàriament francès, per la qual cosa no va aprendre a escriure el català fins passats els vint anys.

Els seus primers passos en el món de la literatura són a l'inici de la Segona Guerra Mundial, l'any 1941, quan va donar a conèixer quatre sainets de teatre que havia escrit l'any anterior i que van ser representats al seu poble natal, Sallagosa.

El 1942 va marxar a fer el soldat, quan va tornar, va provar de fer teatre i va incorporar en la seva obra literària elements que mostressin la realitat lingüística, la literària -la recuperació de les rondalles- i la vida social de la Catalunya Nord. Va ser un aprenentatge dur i lent ja que Cayrol va haver de viure en una Cerdanya afrancesada on el català gairebé començava de zero.

Va viure a Sallagosa fins al 1960, any a partir del qual es va establir a Perpinyà, on va dirigir una llibreria fins al 1976 i sobretot va promoure activitats catalanes al Rosselló i va donar a conèixer els problemes de la cultura catalana a la Catalunya Nord amb col·laboracions a Les Lettres Françaises i en números especials de la revista Europa.

El 1984 va publicar les narracions Col·locació de personatges en un jardí tancat, obra que l'any següent va rebre el Premi de la Crítica Serra d'Or. L'any 1986 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

La publicació, l'any 1988, a l'editorial Columna de Poesia Completa, li va valer l'any següent el Premi de Literatura de la Generalitat.

Va reeditar, Quatre dones i el sol el 1993, peça que havia estat representada amb un reconegut èxit al Teatre Romea de Barcelona durant el 1990, amb direcció de Ramon Simó i la producció del Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya.

L'any 1995 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes en reconeixement a la seva trajectòria literària i cívica. A més, el 1999 li va ser atorgat el Premi Nacional de Literatura per la novel·la Passos estrets per terres altes.

Mor a Perpinyà l'11 de setembre de 2011.