Autors i Autores

Mercè Company

Pòrtic

Mercè Company (Barcelona, 1947). Escriptora, periodista i llicenciada en Belles Arts.

L'any 1981 deixa enrere la trajectòria com a pintora, periodista i fotògrafa per dedicar-se exclusivament a la literatura, terreny en què realitza un conjunt d'obra d'uns 190 títols, alguns dels quals han estat traduïts a una gran diversitat d'idiomes. De la seva obra cal destacar els títols La Nana Bunilda menja malsons, Les tres bessones, Les dents del lleó, La presència, La imbècil, El germà gran, El cervell perdut, La història de l'Ernest i El fill del passat.

Molt inquieta artísticament, conrea tots els gèneres, excepte la poesia, i experimenta amb múltiples registres. L'any 1986 escriu el guió del llargmetratge Qui t'estima, Babel?, basat en la narració La imbècil. El 1991 crea, amb en Balti Roda i Brossa, la productora Iborn&Company. Escriuen els guions i produeixen per a TVE la sèrie de 26 episodis Los cuentos de Nana Bunilda. L'any 1992 escriu la bíblia dels personatges de Les tres bessones en co-creació amb Roser Capdevila. El 1993 crea l'escola Aula de Lletres, en el seu propi estudi, i a l'any següent la trasllada al carrer Enric Granados, ja com Aula de Lletres, Escola de les Arts Escrites. El 1997, conjuntament amb Gisela Asensio i Pilar Ruiz Tarragó, constitueix la Fundació Agustí Asensio, amb l'objectiu de treballar per la paraula i la comunicació, en memòria del seu marit, l'il·lustrador Agustí Asensio (1947-1994). L'any 2000, l'Ajuntament de Barcelona li atorga la Medalla d'Honor de Barcelona en reconeixement a la trajectòria professional.

El 2004 fa l'adaptació al teatre de la seva novel·la La presència, estrenada al Teatre de la Garriga El Patronat i dirigida per Nona Asensio, l'any 2005. Amb la mateixa directora hi estrena Càsting de fantasmes, el 2006. L'adaptació de La Nana Bunilda menja malsons és la seva darrera obra teatral, i s'estrena el 16 de juliol de 2012 al Mercat de les Flors de Barcelona, en el marc del Festival del Grec. El 2011, el Consorci de Biblioteques de Barcelona programa un homenatge a la seva obra amb la representació en petit format d'una selecció de les seves històries, a càrrec de Mercè Rubí i posada en escena de Nona Asensio (Cia. Charly Trama), que és representada a totes les biblioteques de Barcelona al llarg de 2011 i 2012.

Actualment compagina la investigació, l'escriptura, l'assessorament personalitzat a escriptors i en comunicació i la creació de projectes de factura molt diversa.

És sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Contacte amb l'autora.Pàgina elaborada per Toni Terrades per a l'AELC.
Documentació: Mercè Company i Toni Terrades.
Fotografies: Arxiu personal de l'autora.