Autors i Autores

Isidor Cònsul
1948-2009

Pòrtic

Isidor Cònsul (Bellpuig, 1948 - Barcelona, 2009) editor, crític literari i escriptor.

Cursa estudis de magisteri i filologia romànica. És doctor en filologia catalana i exerceix la crítica literària en diferents mitjans de comunicació (Avui, El Temps i Serra d'Or, entre d'altres). Compagina el seu treball sobre la literatura contemporània amb el d'investigador de la literatura catalana del segle XIX. Ha estat secretari del Centre Català del PEN (1988-99) i de l'Ateneu Barcelonès (1995-98) i ha format part del grup directiu de diverses publicacions periòdiques. També va dirigir Edicions Proa.

Com a investigador del segle XIX català, cal destacar els seus treballs sobre Jacint Verdaguer, com ara Jacint Verdaguer. Història, crítica i poesia (1986), o els Perfils de Verdaguer (2003). Així mateix, ha estat coresponsable, juntament amb Joaquim Molas, de la seva obra completa, en quatre volums. A banda d'aquesta especialització, Cònsul aplega altres escrits sobre crítica literària al llibre Llegir i escriure. Papers de crítica literària, aparegut el 1995.

Com a escriptor, Isidor Cònsul ha escrit obres en prosa de caire autobiogràfic, on ha desenvolupat un estil propi entre el dietari, els records i la crítica literària. Cinc estacions: un dietari (1998), En el nom del pare (2004) i Tractat de Geografia, guardonat amb el premi Marian Vayreda d'Olot el 2008, constitueixen la seva obra de caire més creatiu.

Fou soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.


Pàgina elaborada per: Abel Ramon Vidal per a l'AELC.
Fotografies: Arxiu personal de l'autor.