Autors i Autores

Josefa Contijoch

Pòrtic

Josefa Contijoch. Nascuda a Manlleu (Plana de Vic), el 20 de gener de "l'any de l'aiguat". Filla d'una família d'impressors i llibreters. Estudia comerç i idiomes a les germanes carmelites de Manlleu. Després estudia filologia a la Universitat de Barcelona. Des de l'any de la seva creació (1992, per iniciativa de Montserrat Abelló i Maria-Mercè Marçal) forma part del Comitè d'Escriptores del Centre Català del PEN Club; és de l'equip fundador del col·lectiu QUARK POESIA.

Les seves primeres obres de poesia són de la dècada de 1960 i les escriu en castellà, serà uns anys més tard quan comença a publicar en català: Quadern de vacances (una lectura d'El segon sexe) (1983; Premi Miquel Martí i Pol de poesia de CCOO), Ales intactes (1996; Premi de Poesia Salvador Espriu), Les lentes il·lusions (2001; Premi Màrius Torres) i Congesta (2007), l'antologia Ganiveta (2012) i Baix continu (2014). També conrea la narrativa, amb novel·les com Potala (1986), La dona liquada (1990), Els dies infinits (2001) o Sense alè (2012; Premi Ciutat de Barcelona, Crítica Serra d'Or i Crexells); narrativa infantil, llibres de crítica literària o assaig com Les vacants (2005), i és traductora del francès.

El 2016 rep la Creu de Sant Jordi en reconeixement de la seva trajectòria.

És sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Carme Ros per a l'AELC.
Documentació: Arxiu personal de l'autora.
Fotografies: © Toni Vidal (Pòrtic); © Xavier Valls; © Teresa Sanz; © Institució de les Lletres Catalanes; © Salarich; arxiu personal de l'autora.