Autors i Autores

Josefa Contijoch

Pòrtic

Josefa Contijoch. Nascuda a Manlleu (Plana de Vic), el 20 de gener de "l'any de l'aiguat". Filla d'una família d'impressors i llibreters. Estudia comerç i idiomes a les germanes carmelites de Manlleu. Després estudia filologia a la Universitat de Barcelona. Des de l'any de la seva creació (1992, per iniciativa de Montserrat Abelló i Maria-Mercè Marçal) forma part del Comitè d'Escriptores del Centre Català del PEN Club; és de l'equip fundador del col·lectiu QUARK POESIA.

Les seves primeres obres de poesia són de la dècada de 1960 i les escriu en castellà, serà uns anys més tard quan comença a publicar en català: Quadern de vacances (una lectura d'El segon sexe) (1983; Premi Miquel Martí i Pol de poesia de CCOO), Ales intactes (1996; Premi de Poesia Salvador Espriu), Les lentes il·lusions (2001; Premi Màrius Torres) i Congesta (2007), l'antologia Ganiveta (2012) i Baix continu (2014). També conrea la narrativa, amb novel·les com Potala (1986), La dona liquada (1990), Els dies infinits (2001) o Sense alè (2012; Premi Ciutat de Barcelona, Crítica Serra d'Or i Crexells); narrativa infantil, llibres de crítica literària o assaig com Les vacants (2005), i és traductora del francès.

El 2016 rep la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva trajectòria. És sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Carme Ros per a l'AELC.
Documentació: Arxiu personal de l'autora.
Fotografies: © Toni Vidal (Pòrtic); © Xavier Valls; © Teresa Sanz; © Institució de les Lletres Catalanes; © Salarich; arxiu personal de l'autora.