Autors i Autores

Jaume Creus

Pòrtic

Jaume Creus (1950) és escriptor, traductor, poeta, musicòleg i lingüista.

Coneixedor de diverses llengües –francès, italià, alemany, rus, anglès i txec–, Jaume Creus ha desenvolupat gairebé totes les vessants artístiques, si bé ha estat majoritàriament centrat en la poesia i la musicologia.

Als 25 anys publica el primer de diversos llibres de poesia, La poesia, és a dir, la follia, en coautoria amb Vicenç Altaió, i des d'aleshores no deixa de cultivar-la. El 1994 guanya el premi Vicent Andrés Estellés, amb el poemari Eros d'encesa fletxa, de marcat to eròtic. L'any 1978 publica un llibre de narrativa, Entre una pell i l'altra, l'horitzó, on inclou el conte 'Sortida a mar', reconegut l'any anterior amb el premi Recvll.

Amb els anys, a més a més dels poemes i els relats, escriu articles -musicals o no-a diverses publicacions com Serra d'Or, El Correo Catalán o l'Avui.

Amant de la música clàssica i l'òpera, Jaume Creus tradueix una gran quantitat d'òperes al català i escriu articles musicals en diversos mitjans, com per exemple la Gran Enciclopèdia de la Música o el Gran Teatre del Liceu. Ha participat en l'escriptura d'algun guió, com el de la versió cinematogràfica de Solitud, de Víctor Català, i continua fent traduccions i direccions de doblatge per a TV3.

Fa de director literari de l'editorial La Guineu, per a la qual tradueix obres de l'alemany, el txec, el rus i el francès i organitza intermitentment recitals de poesia. És fundador i director del Festival de Poesia a Collbató, PACEM.

És soci de l'AELC.

Pàgina elaborada per Abel Ramon Vidal per a l'AELC.
Fotografia: Imatges cedides per l'autor.