Autors i Autores

Toni Cucarella

Heretaràs la terra

L'escriptor xativí Toni Cucarella torna a l'escena literària amb Heretaràs la terra. Tres anys després d'aconseguir el Premi Andròmina de Novel·la amb Quina lenta agonia, la dels ametlers perduts, Cucarella recupera el seu esperit crític per tal d'enllestir una «elegia airada», segons les seues pròpies paraules, on lamenta la destrucción de la Xàtiva «més estimada» i la seua horta fèrtil per part d'aquells que anomena «polítics del negoci», insistix l'autor.

La novel·la conta la història de Vicent Morell, conegut pels amics amb el malnom de Cento el Náufrag, «un ser sense ser» que per un colp de sort torna ric de fer les amèriques. Un narrador omniscient i venjatiu repassa la vida pretèrita de Morell per tractar de refer la història que els seus descendents, els Montroig-Morell, que amb els anys han format un grup empresarial que abasta des de la promoció immobiliària fins la venda de cotxes, volen reescriure per endolcir-la.

A Heretaràs la terra el lector més capficat en l'actualitat valenciana i xativina trobarà similituds amb comportaments de certs personatges i polítics valencians, tot i que l'autor assegura que «aquesta dèria destructora del territori passa a tot arreu». Cucarella, amb una llengua polida i arrimada al marge del seu dialecte xativí, denuncia que per a molts «polítics i negociants» la terra «no és un lloc per a viure sinó perquè algú faça negoci», i afegix que «quan es destruïx tot l'entorn, el no trobar-se et pot costar la vida. Se'ns estan emportant els punts de referència vital», assenyala l'escriptor, que amb Heretaràs la terra ha volgut «contribuir al foment d'una consciència social que faça reflexionar a tots al voltant de la necessitat de detindre aquesta voràgine destructora que ens perseguix».

L'obra de Toni Cucarella porta implícita una gran càrrega de compromís. Primordialment amb la llengua. Sempre crític amb la situació precària que viu el valencià, Cucarella no abandona el dramatisme per tal de fer un balanç de l'estat de la llengua comuna.

(Ricard Gallego: Levante, 21 d'abril de 2006)