Autors i Autores

Salvador Dalí
1904-1989

Pòrtic

Salvador Dalí (Figueres, 1904 - Torre Galatea, 1989). Pintor, guionista i escriptor. Des de molt jove s'interessa per la pràctica de la pintura, però també pels seus aspectes teòrics. El 1918 fa la seva primera exposició a Figueres i deu anys després veuen la llum els primers textos escrits realment significatius, com ara el Manifest Groc (1928) o els guions d'Un chien andalou (1929) o L'âge d'or (1931).

Els seus contactes amb el surrealisme francès i, molt especialment amb l'obra d'André Breton el porten a publicar en aquesta llengua textos com Le Surréalisme au service de la révolution (1930) o La conquête de l'irrationnel (1935). Més tard, durant la seva època als EUA, publica la novel·la Hidden Faces (1942) i l'autobiografia, The Secret Life of Salvador Dalí (1942). També escriu llibres sobre pintura, Fifty Secrets of Magic Craftsmanship (1948) i assaigs com Le mithe tragique de l'Angelus de Millet (1963).

Escriu la seva obra en diverses llengües -català, anglès, francès-, de vegades fent estranyes barreges de gran força expressiva. El 1995 l'editorial Quaderns Crema de Barcelona publica un llibre, L'alliberament dels dits, amb la seva Obra Catalana Completa. L'any 2004, amb motiu del centenari del seu naixement, a més de conferències, celebracions i altres actes, l'editorial Destino publica les seves obres completes en sis volums.


* * *

Advertiment

Aquest web vol aprofundir en la figura de Salvador Dalí com a escriptor. Hi ha a la xarxa nombroses adreces des de les quals es pot seguir la seva vessant plàstica, algunes d'elles es poden trobar a la nostra secció de vincles.Pàgina elaborada per X. R. Trigo per a l'AELC.
Fotografies: Arxiu de l'AELC.