Josep-Francesc
Delgado
Associació d'Escriptors en Llengua Catalana
Obra

Papitis.
Barcelona: Baula, 2002.

Edat de lectura
Lectura molt adequada a partir de cinc anys per a ser llegida per infants. És òptima per ser llegida per adults i retrobar-se amb experiències potser viscudes o si més no fàcilment reconegudes. És una lectura per a ser llegida en veu alta a nenes i nens molt menuts. Alhora, de ben segur, que farà treure una rialla a molts pares i mares quan la comparteixin amb els seus fills i filles, així com a molts monitors i monitores si la llegeixen a la seva mainada.

Tema
L'Elisabet, la protagonista, sempre cerca una o altra excusa per anar a coll del seu pare. Per una o altra raó el pare sempre accepta fins que un dia acaba a l'hospital a causa d'un mal d'esquena terrible.

Personatges
Elisabet, protagonista, té gairebé sis anys sempre volia nar a collibè del seu pare.

Pare de l'Elisabet, sempre la porta a l’esquena fent arri tatano o a coll o a les espatlles .
Mare de l'Elisabet, acompanya a l'Elisabet a la sala de visites de l'hospital.

Metge, personatge clau que fa de mitjancer entre la dolència del pare i una solució per a l'Elisabet i la seva obstinació a anar enfilada sobre del pare.

Pingüí de peluix, personatge que encarna la solució que li proposa el metge.

Argument
Una nena, Elisabet, sempre vol anar a coll del seu pare, quan van al forn, a l'escola, al mercat, al celler del barri, etc. Cada cop que el pare s'hi nega la nena es posa a plorar o a jeure al terra tot espeternegant amb peus i mans esbrutant-se la roba d'allò més. El pare vinga fer rentadores i vinga dur-la a les espatlles fins que un dia té una atac de mal d'esquena, pateix de lumbàlgia i ha de ser ingressat a l'hospital. L'Elisabet i la seva mare esperen a la sala de visites. El metge hi apareix per informar-les de la dolència del pare, tot informant a la nena que ja no podrà anar més a collibè del pare però que el seu pare li fa arribat un pinguí de peluix que precisa anar a coll. El pingüí possibilitat a la nena perdre els sentiments de culpabilitat, se l'endú a tot arreu fins que un dia acaba confessant al seu pare que l'animaló és una mica rotllo perquè no vol caminar. Tot just dit això descobreix una porteta a l'esquena de la joguina, on troba, un cop posades piles noves, la manera d'engegar-lo per tal que camini tot sol.

Més informació.


--------------------

Coberta del llibre Papitis.