Autors i Autores

Àngel Fabregat

L'autor amb David Trueba.
L'autor amb Joan-Carles Mèlich

Biografia

Àngel Fabregat i Morera neix a Belianes, un poble de l’Urgell d’uns sis-cents habitants, divendres 13 d’agost de 1965. A disset anys escriu un relat inspirat en una cançó d’en Victor Jara (Te recuerdo Amanda) i el presenta a un premi local de narrativa breu, on obté el primer premi. Des de llavors, sense ser un home de lletres, escriu de manera continuada. Malgrat això, entre 1990 i 2008 deixa l'escriptura per un projecte formatiu i de recerca que dona els seus fruits. Gràcies a això, fa vint-i-sis anys que treballa en l’àmbit dels sistemes d’informació i, des de fa vint-i-dos anys, en un dels grans grups empresarials del país.

S'estrena escrivint prosa però aviat, motivat per la màgia d’alguns versos d’en Federico García Lorca, Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol, Gonzalo Santelices i d’altres, se centra en la poesia. Escriu versos i es presenta a certàmens, amb la qual cosa obté premis com L’Espurna del Clot —al jurat del qual, curiosament, hi ha en Pi de la Serra— o el premi d’Amics de la Unesco de Catalunya. L’any 1989 es presenta als Premis Sant Jordi per a Joves de l’Institut Català Serveis Joventut de la Generalitat Catalunya i guanya la fase de Lleida i la de Catalunya. A finals de l’any següent (1990) l’editorial Columna li publica el llibre amb el títol Antologia d’un Onatge. L’any anterior havia obtingut el premi Gabriel Ferrater de l’Òmnium Cultural del Baix Camp i aquell mateix any el premi Ateneu Igualadí.

L’any 2008, divuit anys després, torna al món de l'escriptura. D’aleshores ençà, comença una nova etapa poètica combinada amb la narrativa breu. En el microrelat hi troba el gènere on allò que no es diu és més important que el que s’escriu. L'any 2012 obre una pàgina amb la pretensió que sigui una referència en l’àmbit de la minificció a escala global (Literatura Breve), que aplega vint mil seguidors d'arreu del món. És per això que el llibre El cielo en ruinas, publicat l’any 2015 amb Caligrama, és en castellà. Una gran majoria d’aquests seguidors són d’Amèrica del Sud. El llibre és material de treball en instituts de Catalunya i de fora del país i va ser finalista del Premio Caligrama 2017. Compta amb més de vint-i-cinc mil descàrregues, ja que actualment és de lliure distribució. L’any 2019 ha publicat també amb Caligrama un llibre de relats breus i de contes en català que porta per títol L’última llum.