Autors i Autores

Vicent Ferrer
1350-1419

Pòrtic

Vicent Ferrer (València, 1350 - Gwened, Vannes, Bretanya, 1419), teòleg, predicador i escriptor.

Missioner escoltat i venerat per reis i papes, amb el seu prestigi influeix decisivament en el desenllaç d'importants esdeveniments històrics del seu temps, com el Cisma d'Occident i el Compromís de Casp. Els seus extraordinaris sermons, que eren seguits per milers d'oients arreu d'Europa, aconseguien conversions multitudinàries i li donaren fama de taumaturg.

Precisament aquests sermons, predicats sempre en català, i que han arribat als nostres dies gràcies a la tasca de notaris i escribes que en prenien nota, han estat objecte d'estudi per la seva evident vàlua literària. De l'oratòria vicentina cal destacar-ne tota la gamma de recursos i estratègies persuasives, la simplicitat de les paràboles i els apòlegs, el llenguatge directe i expressiu i la caracterització dels personatges.

A més de nombrosos estudis científics sobre la seva obra i la seva trajectòria històrica, actualment hi ha publicats la totalitat dels sermons que es conserven, i diverses traduccions a un gran nombre d'idiomes.Pàgina elaborada per Josep Miàs per a l'AELC.
Imatge de portada: Detall del retaule de sant Vicent Ferrer, obra de Miguel de Prado (València, primer terç del segle XVI). Conservat al Museu de Belles Arts de València.