Autors i Autores

Manel Figuera

Pòrtic

Manel Figuera i Abadal (Barcelona, 1957) és professor de primària, professor de català per a adults i corrector de textos. Des del 1982 resideix a Cerdanya i ara viu a Vilallobent (Puigcerdà). Ha treballat al Col·legi Vedruna de Puigcerdà del 1983 al 1990. Aquest mateix any entra com a assessor lingüístic al Consell Comarcal de la Cerdanya i el 1992 és contractat pel Consorci per a la Normalització Lingüística, empresa on es troba actualment. Del 1999 al 2007 ha estat regidor a l'Ajuntament de Bellver de Cerdanya.

Els anys 1989 i 1990 obté els primers premis literaris, encara que la vocació per escriure se li desperta més aviat tard. El 1993, amb tres autores més, publica un recull de poemes. Des d'aleshores ha escrit poesia i novel·la, tot i que ha estat la narrativa breu el gènere que més ha conreat i el que li ha aportat més guardons, entre els quals el Roser d'Argent al Premi Vila de Puigcerdà 2004 i 2009, el Premi Pirineu de les Homilies d'Organyà 2006 i el Premi Francesc Bru de narrativa de Canals (País Valencià). El 2018 ha rebut el Premi Josep Egozcue - Vila de Puigcerdà, atorgat pel Grup de Recerca de Cerdanya i l'Ajuntament de Puigcerdà, pels seus estudis i llibres sobre el parlar de Cerdanya.

Alpinista i excursionista infatigable, pel que més se'l coneix és possiblement per les guies d'excursions, una de les quals, La Cerdanya, rutes i passejades, ha estat editada cinc vegades. La comarca on viu i el Principat d'Andorra són els territoris pirinencs d'on més ha escrit. Col·labora en revistes com Cadí-Pedraforca i Colors. Ha participat en els programes "De Vacances" i "Caçadors de Paraules" de TV3, "Temps d'Aventura" del C33, així com en diversos reportatges de TV Andorra, i ha revisat els mapes de l'Editorial Alpina de la Cerdanya i d'Andorra.

És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, del Grup de Recerca de Cerdanya i ha estat president, del 2012 al 2016, de l'Associació Llibre del Pirineu.Pàgina elaborada per Toni Terrades per a l'AELC.
Documentació: Arxiu personal de l'autor.
Fotografies: Arxiu personal de l'autor.