Autors i Autores

Gabriel Galmés
1962-2001

Articles de diari

Ràpid! Tinc algun fan a Pollença? O anem per parts : tinc algun fan? Si és així, si us plau ho demano a la Divina Providència, que el meu fan sigui de Pollença i m'informi amb rapidesa de com podria aconseguir que se m'admetés com a moro o cristià, tant me fa, i em comprometo a qualsevol cosa que se'm demani. Ni tan sols pretenc accedir al dret a disfrassar-me, sols al de que se'm permeti anotar el meu nom entre els noms dels qui s'han atrevit a plantar cara a això de la Universiada i a això altre de la trista filosofia de Coros y Danzas que anima culturalment a la major part dels habitants d'aquesta illa venal.

("Pollença, ràpid", Diario de Mallorca, 31 de gener de 1999)

* * *

Veig algun trosset de la Universiada per si cau alguna cosa, però sol no cau res, sinó que, a més, per l'aspecte de les grades sembla que hi ha bastant públic. Això és bo, suposo, però a mi que no em preguntin. No em sento molt compromès amb la Universiada. Ara diran vostès que és pel de la Balanguera i els tomaquets, i els palmers de la inauguració, però no té res a veure. Que ho hagin concebut com una altra manifestació epigonal i pobra de l'esperit mundialista i mediterrani de la Olimpíada del 92 comporta que tot el que soni encara que sigui de lluny a reivindicació vilatana ha de ser suprimit.

[...]

És el de sempre. Que s'ha d'ensenyar la façana sense importar-nos què hi ha darrere. Per això, la Universiada, com tantes iniciatives similars, em sembla tan inconsistent com qualsevol altra de les operacions de cosmètica que es fan a tota pressa per a que els turistes no s'emportin una mala imatge d'això d'aquí.

("La cultura de l'aparador", Diario de Mallorca, 11 de juliol de 1999)