Autors i Autores

Salvador Galmés
1876-1951

Pòrtic

Salvador Galmés (Sant Llorenç des Cardassar, 1876-1951), és un narrador, traductor i erudit mallorquí.

Estudia al Seminari de Palma i és ordenat sacerdot el 1904. El 1907 es llicencia en Dret a la Universitat de Barcelona. Publica una única novel·la, Flor de card (1911), i nombrosos relats a la premsa mallorquina i catalana, que més tard són aplegats en els reculls Novel·letes rurals (1953), Quadrets i pinzellades (1956) i La Dida i altres narracions (1976), entre d'altres. La seva prosa, d'una gran expressivitat i vitalitat, transmet generalment una visió tràgica del destí i de la vida humana. Sent una gran fascinació per la figura de Ramon Llull, i dedica gran part de la seva vida a l'estudi i divulgació de l'obra del mestre mallorquí. Transcriu i prologa, pràcticament tot sol, els volums V-XX de les Obres de Ramon Llull, editades per la Comissió Editora Lul·liana. També escriu nombrosos articles, ressenyes i conferències sobre temes lul·lístics, i els excel·lents estudis Vida Compendiosa del Beat Ramon Llull (1915) i Dinamisme de Ramon Llull (1935). Tradueix diversos tractats llatins al català per a la Fundació Bernat Metge.

Pere Rosselló Bover s'encarrega de la publicació de les seves Obres Completes (1992-2001), editades per Publicacions de l'Abadia de Montserrat i l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, que inclouen articles inèdits, pròlegs i l'epistolari de l'autor a més dels treballs lul·lístics i obra narrativa.Pàgina elaborada per Josep Miàs per a l'AELC.
Fotografies de l'arxiu personal de Pere Rosselló Bover. Fotografia de l'apartat Premis propietat de l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar.