Autors i Autores

Simona Gay
1898-1969

Pòrtic

Simona Gay (Illa del Riberal, 1898-1969). Poeta i aquarel·lista rossellonesa, germana del poeta Josep Sebastià Pons, és la primera dona que escriu en català a la Catalunya del Nord.

La seva etapa com a escriptora comença amb la col·laboració a revistes locals i amb la participació, l'any 1927, als Jocs Florals de Perpinyà on obté les primeres distincions. Al mateix temps inicia la recuperació d'una bona part del folklore rossellonès.

És autora de tres llibres de poesia: Aigües vives (1932), Lluita amb l'àngel (1938) i La gerra al sol (1965). La descripció del paisatge de la seva terra i la introspecció vital són els temes més destacats, sense oblidar l'evocació sentida del germà poeta i pintor, present en la darrera d'aquestes obres. L'any 1992 apareix en un sol volum la seva Obra poètica.

Té una biografia inacabada del seu conseller i germà admirat, i un dietari escrit en francès. Als darrers anys de la seva vida publica alguns dels seus contes.Pàgina web elaborada per Francesc Viñas per a l'AELC.
Fotografies: 21 escriptores per al segle XXI. Barcelona: Institut d'Edicions de la Diputació de Barcelona i Edicions Proa, 2004.