Autors i Autores

M. Magdalena Gelabert

Pòrtic

M. Magdalena Gelabert i Miró (Manacor, 1964). Assagista i poeta.

Es llicencia en Filologia Catalana a la Universitat de les Illes Balears, on també cursa el màster universitari "Llengua i Literatura Catalanes: oralitat i escriptura", i s'hi doctora amb la tesi doctoral La figura de la dona a l'Aplec de Rondalles Mallorquines d'Antoni M. Alcover.

Des del 2008 forma part del Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears (GREIB), de la UIB, i és membre de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, a través del Grup d'Estudis Etnopoètics; és membre de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i membre del Consell Assessor de Cultura Popular de Mallorca.

L'any 2008 és guardonada amb el Reconeixement de Mèrits de l'Escola Municipal de Mallorquí de Manacor i, el 2017, rep el Premi Aina Moll de l'Obra Cultural Balear. L'any 2018 obté el Premi Ciutat de Manacor d'Assaig Antoni M. Alcover i el Premi Mallorca d'assaig. L'any 2019 li concedeixen l'A d'Or de l'Associació Cultural S'Agrícola de Manacor.

En el camp de l'assaig, és autora de Breu història de la llengua catalana (2002) i de Societat, llengua i comunicació a Manacor: el paper dels joves, (2003), escrita amb el seu germà Joan. També és autora de l'Estudi del Sermó de la Conquista de Mallorca d'Antoni M. Alcover (2008) i de l'edició crítica de la Vetlada de Glosadors, d'Antoni M. Alcover (2009) i de l'única novel·la d'Alcover, N'Arnau (2011). Publica La dona a les Rondalles Mallorquines d'Antoni M. Alcover (2018), Premi Ciutat de Manacor d'assaig, i Antoni M. Alcover i les dones (2019), Premi Mallorca d'assaig.

Com a poeta, escriu els llibres Dona sàpiens (2012), Essència de mare (2017), que inclou un poema musicat per Antoni Parera Fons i cantat per Maria del Mar Bonet, A la ciutat (2019) i Quaranta cobles a la saviesa (2020). La seva obra ha estat inclosa a diverses antologies poètiques.

És sòcia de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.


Pàgina elaborada per Toni Terrades per a l'AELC.
Documentació i fotografies: arxiu personal de l'autora.