Autors i Autores

Xavier Gonzàlez-Costa

Pòrtic

Xavier Gonzàlez-Costa (Berga, 1967). Escriptor, actor i activista cultural, ha publicat poesia, literatura infantil, relats breus i teatre, essent en la dramatúrgia on ha estat més reconegut. 

Després d'estudiar Ciències Econòmiques, desenvolupa la seva carrera professional en l’àmbit financer i el periodisme corporatiu, i col·labora habitualment en la conceptualització, direcció i conducció d’entrevistes i altres actes culturals o benèfics.

És en la maduresa quan comença a publicar poesia –com Lluny de qualsevol lloc (Edicions de l'Albí, 2009), Ventrilòquia (Òmicron, 2010), D'un cap de dia a l'altre (Edicions de l'Albí, 2011) i Un llençol blanc (Edicions de l'Albí, 2023)–, literatura infantil –com la peça teatral Una caca de pessebre (Bromera, 2019)– i narrativa per a adults, alhora que presenta les seves obres de teatre arreu dels Països Catalans. A més, col·labora en diferents mitjans: a la desapareguda revista de viatges Nómadas, a Ràdio Premià de Mar o a l'edició territorial del Berguedà de NacióDigital.cat.

Com a actor, ha interpretat durant vint-i-sis Nadals el Garrofa dels Pastorets de Serafí Pitarra, que es representen a Berga des del 1900, a més d'haver participat en gairebé una trentena d’obres amb l’Agrupació Teatral La Farsa i als Pastorets del Segle XXI que TV3 produeix i estrena el 2009.

Forma part de la junta d’Òmnium Berguedà i és un dels autors del programa Lletres a les aules de la Institució de les Lletres Catalanes. És soci de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.
Pàgina elaborada per Irene Zurrón Servera per a l'AELC.
Documentació i fotografies: Arxiu personal de l'autor.
Fotografia del pòrtic: © Jordi Play