Autors i Autores

Carme Guasch i Darné
1928-1998

Pòrtic

Carme Guasch i Darné (Figueres, 1928 - Badalona, 1998), poeta i narradora.

Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, Carme Guasch es dedicà professionalmet a la docència de la llengua i la literatura. Ben aviat comença a escriure i participa activament en la vida literària de Figueres. Als anys seixanta forma part de l'organització de la Festa anual de la Poesia d'aquella ciutat. Allí estableix amistat amb el poeta Carles Fages de Climent, així com amb les també escriptores Maria Àngels Vayreda i Montserrat Vayreda.

Guanya diversos certàmens poètics, com els Jocs Florals de Perpinyà, Manresa o Barcelona, fins que l'any 1978 dóna a conèixer el seu primer llibre de poemes, titulat Vint-i-cinc sonets i un dia. A partir d'aquell moment publica amb assiduïtat i esdevé una veu sòlida i delicada. Tant en la trilogia poètica, formada pels reculls Amat i amic, Pràctica de vida i Interiors, com en la seva única novel·la, Trena de cendra, l'escriptora desenvolupa principalment la temàtica amorosa i una extensa reflexió sobre el sentit de la mort. També publica dos reculls de contes, en què analitza els personatges femenins, Situacions insulars i El llit isabelí.

Gran coneixedora de la poesia clàssica i dels recursos literaris, els aplica amb aguda intel·ligència a tota la seva producció. El seu estil directe i equilibrat, i la seva capacitat per transmetre els sentiments més íntims són les característiques principals de la seva obra.

Fou sòcia de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.
Pàgina web elaborada per Maria Lacueva per a l'AELC.
Fotografies: Arxiu familiar de Carme Guasch.