Autors i Autores

Joan Guasp

Pòrtic

Joan Guasp (Consell, 1943). Autor teatral.

Des de molt jove alterna el periodisme i la literatura. Conrea diversos gèneres literaris, novel·la, narrativa infantil, reculls de contes, poesia i obres de teatre, tot i que on destaca més és en el món de l'escriptura teatral.

Entre les obres publicades, destaquen Les contarelles d'en Pere Ferreguí (1979), Kabyl (Finalista del premi Ignasi Iglésias, 1984), Fumar d'amagat (Premi Teatre Principal del Consell Insular de Mallorca, 1987), L'illa d'escuma rosa (Premi Ciutat d'Olot de narrativa infantil, 1988), El cavall (Premi Ciutat de Mollerussa de novel·la, 1992), Eclipsi per a un home sol (Premi Sant Carles Borromeu d'Andorra per a contes, 1992), Fills de l'espera (Premi Recull-Josep Ametller de teatre, 1992), Concert de comiat (Premi Fiter i Rossell, 1995), Fills del Raiguer (Premi Vila Martorell de poesia, 2005), Irène Némirovsky (Premi Recull-Josep Ametller de teatre, 2006), El creuer dels etcèteres (Premi Sagunt de teatre, 2006), La torre Eiffel (Premi Llorenç Moyà de teatre, 2011), L'honorable Matarrates (Premi Inicia't-Ciutat de Badalona de teatre, 2011), El Vicari de Crist i altres ficcions (Premi Armand Quintana de narrativa de Calldetenes, 2010), Blai Bonet i el món (Premi Nacional de poesia del Vallès Oriental de Granollers, 2010) i La Coca-Cola calenta (Premi de teatre de Mutxamel, 2011).

També cultiva de manera assídua el gènere aforístic. En l'any 2000 publica el seu primer llibre d'aforismes Aforismes. Fogueró de Guaspires.

Habitualment col·labora a la premsa escrita de Mallorca i d'altres indrets dels Països Catalans. Des de 2010 dirigeix la revista El Mirall, vinculada a l'Obra Cultural Balear, de la qual n'és soci de tota la vida.

El 2009 se li atorga el Premi Lluís Carulla d'Actuació Cívica, per la seva tasca a favor de la llengua catalana en el món del teatre i aforístic; i el 2013 el Premi Internacional LiberPress de literatura.

És soci del PEN Català i de la Societat General d'Autors, i soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Carme Ros per a l'AELC.
Fotografies: Arxiu personal de l'autor.