Àngel Guimerà
Associació d'Escriptors en Llengua Catalana
Obra

Mar i cel
Barcelona: La Renaixensa, 1888.

Tragèdia en tres actes i en vers, estrenada el 7 de febrer de 1888, al Teatre Romea per l'actriu Mercè Abella.

Ha estat traduïda al castellà per Enric Gaspar; al francès, per Artur Vinardell; a l'anglès, per Francesc Ros; a l'italià, per Sunyer; a l'esperanto, per Jaume Gras. Existeixen altres traduccions al bohemi, al sicilià i al portuguès.

Amb aquesta obra va debutar, el 1906, com a actriu professional Margarida Xirgu.

El 1988 la companyia de teatre Dagoll Dagom va fer una adaptació lliure musical de Mar i cel, amb llibret de Xavier Bru de Sala. El 2007 se n'estrena la versió alemanya al teatre de l'Òpera de Halle (Alemanya). L'any 2014, Dagoll Dagom va tornar a estrenar l'obra al teatre Victòria de Barcelona per celebrar els 40è aniversari de la seva fundació.

Vegeu l'inici de la peça.

"Amb Mar i cel Guimerà inicià una clara aproximació a un cert col·loquialisme en els diàlegs i a una estructuració més continguda. L'autor deixava en un primer terme la tragèdia amorosa dels protagonistes i hi afegia el tema del desarrelament que ja era perceptible en obres anteriors, però que hi agafava una formulació més definida i apuntava a versions posteriors. Consolidava, doncs, uns eixos temàtics que esdevindrien recurrents a la seva producció: a) la impossibilitat d'assolir el desig amorós en un entorn sempre hostil i, b) l'exili dels protagonistes a qui l'amor promet el retorn a una arcàdia inexistent, i que són, per tant, víctimes d'un món advers."

(Ramon Bacardit: "L'evolució d'un dramaturg", dins Guimerà. 1845-1995. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1995).

* * *

Filmografia basada en Mar i cel:

1910-1911. Mar i cel. Espanya. Direcció: Narcís Cuyàs. Iris Film. Llargmetratge, muda, b/n, 35 mm.

* * *

Altres publicacions:

 • Barcelona: Barcanova, 2014.
 • Barcelona: Educaula, 2013.
 • Barcelona: LaButxaca, 2013.
 • Barcelona: Castellnou, 2011.
 • Barcelona: Selecta, 1984; 1987; 1997.
 • Barcelona: 7X7 Edicions, 1976.


 • --------------------

  Cartell de la versió de Dagoll Dagom de Mar i cel.
  + ampliar


  Coberta del llibre Mar i cel.
  + ampliar