Autors i Autores

Damià Huguet
1946-1996

Pòrtic

Damià Huguet (Campos, Mallorca, 1946-1996). Poeta, editor i comentarista cinematogràfic. Autor especialment polifacètic, es dedica, també, a la fotografia, el periodisme i la pintura.

Envoltat pel moment d'esclat cultural que té lloc a Campos des de l'any 1966 amb l'organització d'activitats culturals com els Cicles de Conferències de Campos, els recitals de Nova Cançó o les Festes de les Lletres, l'any 1969 és guardonat amb el premi Blanquerna de Manacor pel poemari Home de primera mà (1973) i el 1973 obté el premi Les Illes d'Or, de l'Editorial Moll, per l'obra Cinc minuts amb tu. L'any 1976 es publiquen els poemaris Carn de vas i Esquena de ganivet. Aquest mateix any crea les col·leccions de poesia «Guaret», «Quaderns campaners» i «La garangola» amb l'objectiu de publicar obres d'autors que les editorials més consolidades de Mallorca no tenen prou en compte. Amb un funcionament artesanal i amb pocs mitjans, per bé que amb uns resultats força importants, aquestes col·leccions es mantenen actives fins a l'any 1984. Amb Els calls del manobre (1984), última publicació de la col·lecció «Guaret», Damià Huguet tanca la seva etapa com a editor i un cicle creatiu del qual també cal destacar els poemaris Ofici de sords (1976 i reeditat el 1994), Traus badats (1978), Com un peix dins el rostoll (1978) i L'encant dels pentenills (1981). Guarets a l'alba (1987) i L'ull dels clapers (1988), obren un nou cicle que s'allarga ja fins a Vols des d'Orly (1995). Mor a Campos el 18 de juliol de 1996 i pòstumament es publica l'obra Les flors de la claror.

El ruralisme, la sensualitat i el món del cinema, així com l'evocació de la Mediterrània, especialment en la seva darrera etapa, són temes presents en l'obra, extensa i singular, d'un dels poetes més representatius de la literatura catalana a Mallorca de la segona meitat del segle XX.

Va ser soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Pàgina elaborada per Toni Terrades per a l'AELC.
Documentació: Toni Terrades.
Fotografies: Biel Huguet.