Autors i Autores

Joan Josep Isern

Pòrtic

Joan Josep Isern (Barcelona, 1950). Crític literari.

Col·laborador habitual en diferents revistes i diaris. Ha escrit articles al suplement literari del diari Avui des de l'any 1989 fins a l'any 2009. Durant aquest període va publicar, aproximadament, sis-cents articles en aquest mitjà i una vuitantena d'articles a la revista mensual Qué leer, de la qual era responsable de la secció de literatura catalana.

Posteriorment ha col·laborat amb altres mitjans com ara a les revistes Serra d'Or i Caràcters i ha escrit articles per diversos portals i revistes digitals com Lletra, Joan F. Mira, Vilaweb, Paper de Vidre i Núvol.

És membre fundador dels consells de redacció de les revistes Cultura entre 1989 i 1996, i Literatures, editada per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, entre 2003 i 2006. Escriu al Diari de Barcelona, entre 1983 i 1984, i a moltes altres publicacions com Quimera, Canigó o Cavall Fort.

Cal destacar la publicació dels llibres 25 anys de Festes Fabra i Quaranta anys de Premis Recull, obra que resumeix la trajectòria del certamen de Blanes, del jurat del qual ha format part durant uns quants anys. També cal remarcar, en efecte, la seva tasca com a membre del jurat d'una gran quantitat de premis literaris com el Sant Jordi de novel·la, el Joanot Martorell, els premis de la Crítica Catalana, els premis Ciutat de Barcelona, o el premi Llorenç Villalonga - Ciutat de Palma, entre d'altres. Joan Josep Isern és professor de crítica literària a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, de la qual n'és membre fundador. D'altra banda, és lector de diverses editorials i ha col·laborat, a més, en el Diccionari de la Literatura Catalana d'Enciclopèdia Catalana i en els cursos "Com neix un llibre", sobre la creació literària i l'edició. Amb motiu de la commemoració del centenari del naixement de Joan Triadú (1921-2010), durant l'any 2021 Joan Josep Isern és el comissari de l'Any Joan Triadú.

És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.


Pàgina elaborada per Toni Terrades per a l'AELC.
Actualització: Helena Molist per a l'AELC.
Documentació: Joan Josep Isern.
Fotografies: Arxiu personal de l'autor i Francesc Isern (Pòrtic).