Autors i Autores

Maria de la Pau Janer

Biografia

Maria de la Pau Janer Mulet neix a Palma (Mallorca) el 13 de gener de 1966. És filla de l'escriptor Gabriel Janer i Manila. És la major de quatre germanes i les seves arrels familiars apareixen sovint en les seves obres; així com les al·lusions a l'illa de Mallorca.

Estudia Filologia catalana a la Universitat de les Illes Balears, universitat en què es doctora i és professora titular al Departament de Filologia Catalana i Lingüística General. Aconsegueix el Premi d'Investigació Valeri Serra i Boldú (1991) per la seva tesina Introducció a les rondalles del cicle de l'espòs transformat, publicada per Publicacions de l'Abadia de Montserrat. La seva tesi doctoral és publicada a l'editorial alemanya Domus Editora Europea, de Frankfurt, amb el títol: Les rondalles del cicle de l'espòs transformat: Pervivència en la Literatura Catalana de Tradició Oral. També ha publicat l'estudi El mite del comte Arnau. Propostes didàctiques a l'Editorial Moll.

Bona part de l'obra narrativa i d'assaig ha estat guardonada. El primer premi que rep és l'Andròmina de narrativa (1989) amb L'hora dels eclipsis, després obté, entre d'altres, el Premi Sant Joan (1993) per Màrmara, que obtindria també, un cop publicada la novel·la, el Prudenci Bertrana (1994); el Carlemany (1995) per Natura d'anguila; D'altra banda, és finalista al premi Sant Jordi (1997) amb Orient, Occident. Dues històries d'amor. L'any 1999 per Lola obté el Ramon Llull i l'any 2005 guanya el premi Planera per Pasiones romanas.

El maig del 1996 és nomenada Escriptora del Mes de la Institució de les Lletres catalanes i participa en un seguit d'actes.

Ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació escrits: Diario de Mallorca, El Temps, La Veu, El Mirall, Lluc. És autora de diversos guions i ha presentat programes de televisió, com "Stròmboli" (TV3), "Els llibres i la vida" (Canal 33, 2000) i radiofònics, com "Ex-libris" (Catalunya Ràdio).