Autors i Autores

Sebastià Juan Arbó
1902-1984

Entrevistes

"Quan jo era petit, hom ha dit que aleshores es vivia més feliç i potser sigui cert, però era una felicitat feta d'inconsciència, d'enviliment en els de sota, d'abús en els de sobre.

A pocs pobles l'home ha treballat com al nostre, tan durament i sense descans, en el seu combat amb la terra. Tota la Ribera és l'obra d'aquells braços, que la van arrencar de l'ermàs, dia rere dia.

Coneixia Puig i Ferreter per haver llegit algunes novel.les seves; no m'havien entusiasmat; era, sí, del millor que es feia a Catalunya en el domini de la narració, amb Soldevila en el conte i Llor en la novel·la, que m'agradava més; era el cas que jo aleshores estava amb Dostoievski, amb Tolstoi, amb Balzac, amb Dickens: la davallada era mas forta, la diferència massa gran, perquè l'obra de l'escriptor pogués despertar-me entusiasme."

(Carme Arnau: Citades al pròleg de Terres de l'Ebre. Barcelona: Edicions 62, 1980)

* * *

"Hi sóc tot sol sense cap propòsit d'amagar cap ou o embolicar cap troca, sinó intentant tot simplement d'escriure allò que penso i sento amb el meu cap i amb el meu cor, que és l'única originalitat en que crec."

(Sebastià Juan Arbó: L'espera (carta-pròleg a l'editor Joan Sales). Barcelona, 1967)