Teresa Juvé
Associació d'Escriptors en Llengua Catalana
Biografia

Teresa Juvé Acero neix a Madrid l'any 1921. Filla d'un català i d'una madrilenya, la seva formació s'inicia, als cinc anys, a la Institución Libre de Enseñanza i, un cop passa a viure a Barcelona, durant els anys de la Guerra Civil, a l'Institut Escola Ausiàs March de la Generalitat.

Un cop finalitzada la guerra, s'exilia a França amb la seva família, on finalitza els estudis de Filologia i Literatura Comparada i dóna classes de llengua espanyola. Prepara, també, la tesi sobre el poeta Peyre Gudulí. A França arriba a tenir el domini de les llengües materna, paterna i d'acollida -això és, el castellà, el català i el francès- que també seran els seus idiomes de formació i de lectura. Durant la Segona Guerra Mundial, l'autora es compromet amb la resistència francesa i, així, fa d'agent d'enllaç. Està a punt de ser capturada en dues ocasions pels soldats alemanys i per la Gestapo.

L'octubre de 1948 es casa amb Josep Pallach a França. Pallach ja havia finalitzat la carrera de Ciències de l'Educació i també participa en la resistència francesa i, a més, entra al Moviment Socialista de Catalunya. Van a viure a París, on treballen en un Institut pilot d'Ensenyament Mitjà i neix la seva filla Antònia.

En aquests anys Teresa Juvé llegeix novel·les policíaques, en especial Georges Simenon i Aghata Cristhie i és també en aquesta època que Josep Pallach, que és el primer lector dels treballs literaris de la seva dona, l'encoratja a escriure. La seva primera novel·la, en castellà, es titula La charca en la ciudad, on l'autora recull l'experiència a l'exili centrant l'argument en un camp de concentració de dones. Amb aquesta obra queda finalista, l'any 1963, del Premio Nadal. El llibre es publica més tard a l'Argentina i sense informar-ne a l'escriptora però roman inèdita a casa nostra.

L'any 1970 Teresa, Josep i Antònia retornen a Catalunya i tan l'autora com el seu marit fan classes a la Universitat de Girona. L'activitat política de Josep Pallach és constant i va en augment fins a començaments de 1977, any en què mor precipitadament, dos dies després de ser elegit secretari general del partit Socialista de Catalunya. La prematura mort de Pallach marca necessàriament, ja per sempre, la vida de la família.

L'especialització de Teresa Juvé en el segle XVI a Catalunya, juntament amb la seva afició a la novel·la policíaca, desemboca en la creació literària del detectiu portantveus Plagumà i del seu col·laborador, el jutge Joanola, en el que suposa l'aportació artística més valuosa de l'autora. D'aquesta parella en surt tota una sèrie de novel·les: la primera, El portantveus s'ha equivocat apareix, publicada per Columna, l'any 1997. Fins avui, l'editorial Proa n'ha publicat la tercera part, amb títols com La Commedia dell'Arte sota sospita, Els assassins eren més d'un o Juguesca mortal. Aquestes obres són especialment valuoses per la descripció de la vida política, econòmica i social de Catalunya entre els anys 1500 i 1600, on està ambientada la trama, i destaca l'estil àgil i precís, la intriga de l'argument i la caracterització de la parella protagonista.

--------------------Teresa Juvé als 14 anys d'edat, a Barcelona.
+ ampliar


Amb 31 anys.
+ ampliar


Teresa Juvé i Josep Pallach a Colliure, l'any 1951.
+ ampliar


Amb Josep Pallach, la seva filla Antònia i el seu net Marc.
+ ampliar