Autors i Autores

Teresa Juvé

Pòrtic

Teresa Juvé (Madrid, 1921). Professora i novel·lista.

Estudia a la Institución Libre de Enseñanza de Madrid i, posteriorment, a l'Institut Escola Ausiàs March de la Generalitat, a Barcelona. En acabar la Guerra Civil, s'exilia a França, on finalitza els estudis de Filologia i Literatura Comparada, dona classes de llengua espanyola i prepara la tesi sobre el poeta Peyre Gudulí. Durant els anys de la Segona Guerra Mundial, es compromet amb la resistència francesa fent d'agent d'enllaç i és a punt de ser capturada pels soldats alemanys i per la Gestapo. El 1948 es casa, a França, amb el polític Josep Pallach. Viuen a París, on treballen en un Institut pilot d'Ensenyament Mitjà i on neix la seva filla Antònia. L'any 1970 retornen a Catalunya i tant l'autora com el seu marit fan classes a la Universitat de Girona.

En el terreny literari, l'any 1963 queda finalista del premi Nadal per la seva primera novel·la, en castellà, La charca en la ciudad, on l'autora narra les experiències en un camp de concentració de dones a França. Amb tot, la seva principal aportació a la literatura catalana és la sèrie de novel·les policíaques del detectiu portantveus Plagumà i del seu col·laborador, el jutge Joanola. Obres com El portantveus s'ha equivocat (1997), La Commedia dell'Arte sota sospita (2000), Els assassins eren més d'un, Juguesca mortal (2002) o L'arbre trencat (2019), estan ambientades en la Catalunya del segle XVI. L'any 2010 rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i, el 2018, el Premi Memorial Francesc Macià. L'any 2021, la Generalitat de Catalunya commemora el centenari del seu naixement.

És sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.


Pàgina elaborada per Toni Terrades Oliver per a l'AELC.
Documentació: Àlbum Teresa Juvé. Editat amb motiu de l'homenatge a Teresa Juvé organitzat pel Centre Català del PEN Club l'1 d'abril de 2004.
Fotografies: Arxiu personal de l'autora.