Autors i Autores

Coloma Lleal

L'autora, en un recital poètic.
Coloma Lleal.

Biografia

Coloma Lleal Galceran neix a Ceuta l'1 d'abril de l'any 1944. És la tercera filla d'un marí mercant badaloní que aleshores es trobava a la línia de l'Estret. Quan l'autora té sis mesos la família torna a Badalona.

En acabar el batxillerat, treballa un parell d'anys al despatx d'un taller mecànic, on escriu els primers poemes i els llegeix a la seva primera lectora, la seva germana Teresa.

Estudia Filologia Romànica, Hispànica i Francesa a la Universitat de Barcelona i, des de l'any 1970, és professora de Llengua Espanyola de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona. L'any 1980 fa el doctorat i des del 1992 és Catedràtica de la Facultat de Filologia.

L'any 1965, amb el poemari Plany a quatre veus, guanya l'englantina d'or als Jocs Florals celebrats a París i, des d'aleshores, publica els llibres de poesia Poemes (1967), Dels dels sons (1987), amb un pròleg de Joan Argenté, i Com si fos una elegia (2001).

Alguns dels seus poemes han estat inclosos en obres de conjunt i se n'han fet traduccions al portuguès, al francès, al castellà i al rus. Així, podem trobar obra dispersa en antologies com Antología poética de la lengua catalana (puesta en versos castellanos) (1965), Poesia Catalana de la Guerra d'Espanya i de la Resistència, Antologia da novissima poesia catalã (1974) o Quintet, juntament amb Joana Bel, J.M. Calleja, Enric Casasses i Jaume Sisterna.

Amb l'obra narrativa L'embat del vent: records d'una vida marinera (2009) queda finalista de l'11a edició del premi Romà Planas de Memòria Popular.

Coloma Lleal també escriu llibres de divulgació lingüística per a l'ensenyament de la llengua catalana com Joglar i Atzavara, nombrosos articles i obres sobre la història de les llengües romàniques com la Breu història de la llengua catalana, La formación de las lenguas romances peninsulares o El judezmo: el dialecto sefardí y su historia, centrada en la llengua castellana durant el segle XV.

Col·labora amb artistes plàstics com el pintor Josep Uclés, per a l'exposició Històries d'olors (1987) organitzada pel Museu de Badalona, o l'escultor Camí per a l'obra Baetulo (Badalona, 1991) i l'exposició Mitologies (Manresa, 2005).

Coloma Lleal té dos fills, un noi nascut el 1975, i una noia, del 1977.

És sòcia de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.