Autors i Autores

Antoni Marí

L'autor durant una conferència a la Universitat de les Illes Balears. Any 2003.

Biografia

Antoni Marí i Muñoz neix a Eivissa el 1944. Fa estudis de Filosofia i Lletres i centra molts dels seus interessos en la Teoria de l'Art. Mentre exerceix com a professor d'aquesta matèria, especialitzant-se en l'estudi de les idees estètiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (1979-1989), publica un llibre de poemes, El preludi (1979). A hores d'ara es pot afirmar la condició de primera pedra d'aquest llibre en una trajectòria lírica d'índole metafísica, que no deixa de banda la recerca contínua de l'ésser humà per a entendre la seva època. Però a més d'aquesta vessant inicial, els primers anys creatius destaquen sobretot per la seva dedicació a l’assaig i la intenció declarada i evident de dignificar el gènere tornant-li la seva condició literària. Així publica Euforió, esperit i naturalesa del geni (1979) i L'entusiasme i la quietud (1979). Més tard, la seva obra assolirà un gran prestigi amb el recull d'assaigs La voluntat expressiva (1988), on du a terme amb molta precisió la seva idea del gènere, que ha anat confirmant en llibres posteriors: Formes de l'individualisme (1994).

A més de conrear aquesta tendència natural de l'autor cap a l'estudi dels segles XVIII i XIX, tant pel que fa a les idees estètiques com literàries i musicals, Antoni Marí escriu paral·lelament una breu però intensa obra poètica, amb llibres com Un viatge d'hivern (1989) o El desert (1997). Recentment ha aplegat tota la seva poesia a Tríptic des Jondal (2003).

També s'ha de destacar la seva obra narrativa, amb El vas de plata (1991), un llibre sobre records de joventut que es llegeix com una novel·la, i amb El camí de Vincennes (1995). En aquesta última fa confluir dues de les seves passions, la novel·la d'idees i la filosofia, oferint-nos una particular interpretació de l'amistat entre Jean-Jacques Rousseau i Denis Diderot. Més recentment ha publicat Entspringen (2000).

En l'actualitat, Antoni Marí és Catedràtic de Teoria de l'Art a la Universitat Pompeu Fabra, continua imaginant històries i poemes a més de dur a terme una intensa tasca com a conferenciant i crític d'art. Els seus llibres li han suposat premis tan prestigiosos com el de la Crítica Serra d'Or, el Ciutat de Barcelona o el Prudenci Bertrana de novel·la, entre molts d'altres. També és director de la col·lecció de poesia "Textos sagrados", de Tusquets Editors.