Autors i Autores

Manel Marí
1975-2018

Biografia

Manel Marí neix a Eivissa el 17 d'agost del 1975.

Estudia el Batxillerat a València, on viu des de molt petit. Estudia piano i psicologia i es llicencia en Sociologia a la Universitat de València, on participa en els moviments estudiantils del País Valencià. D'aquesta manera, arriba a ser coordinador general del Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), l'organització d'estudiants de la Universitat de València activa entre els anys 1996 i 1998. També és representant dels estudiants al claustre i a la junta de govern de la Universitat de València i, l'any 1996, membre del Consell Escolar Municipal de la ciutat de València.

Treballa com a guionista de televisió, articulista, traductor i corrector lingüístic. Des del 1999 col·labora habitualment al diari Última Hora Ibiza y Formentera i també és col·laborador habitual, entre d'altres publicacions, del diari digital Nou Diari. Fou director de la col·lecció "Poesia Precintada" de l'editorial Res Publica. Compagina tota aquesta activitat cultural i professional amb la creació poètica.

Així, la trajectòria com a poeta de Manel Marí s'enceta l'any 1998, quan obté el Premi Miquel Àngel Riera de poesia per l'obra Poemes en gris, publicada el 1999. El mateix any 1999 guanya el Premi Baladre de l'Institut d'Estudis Eivissencs pel títol Patrimoni dels dies, aparegut el 2001. L'any 2000 es publiquen els llibres Clarisse i Poemari de descortesia. L'any 2004 guanya el Premi Senyoriu d'Ausiàs March amb l'obra Deshàbitat. Amb No pas jo, del 2005, obté el Premi Mallorca de poesia del mateix any. El 2006 publica Suite a Mitges, amb les il·lustracions de Ricard Bofill Torres, i l'any 2007 guanya el Premi Ciutat de Palma - Joan Alcover de poesia per El tàlem, publicat el 2008. Juntament amb Sebastià Alzamora, Pere Joan Martorell i Josep Lluís Aguiló, l'any 2010 publica el volum Grans Èxits, on es recull una mostra de l'obra poètica dels quatre autors. L'any 2016 apareix Tavernàries, el seu darrer llibre de poemes i amb el qual obté el Premi València de Poesia de la Institució Alfons el Magnànim.

Manel Marí mor a València el 31 de gener del 2018, a l'edat de quaranta-dos anys, com a conseqüència d'una grip A agreujada per una infecció pulmonar. Pòstumament se li concedeix el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes en reconeixement a un dels poetes més brillants de la seva generació en llengua catalana.