Autors i Autores

Joanot Martorell
1413?-1465

Pòrtic

Joanot Martorell (València, 1413?–1465) cavaller i novel·lista originari de la Safor, va escriure una de les novel·les fonamentals del seu segle, el Tirant lo Blanc, obra que ha estat reconeguda per crítics, lectors i escriptors de tots els temps.

La seva vida va transcórrer entre lluites cavalleresques i viatges per Europa, sempre amb plets per qüestions familiars i d'herències. Martorell va escriure altres textos que no ens han arribat en la seva totalitat, com ara la novel·la Flor de cavalleria i el relat inacabat Guillem de Varoic.

Miguel de Cervantes en fa referència a El Quixot: "Por su estilo es éste el mejor libro del mundo", i el novel·lista peruà Mario Vargas Llosa va elaborar a partir d'aquesta novel·la un bon nombre de teories literàries, aquelles que van renovar la literatura mundial arran del boom sud-americà dels anys 60 del segle passat. El crític Martí de Riquer opina que "on el Tirant lo Blanc esdevé inoblidable i manté uns valors que rep agradosament el lector modern és quan Joanot Martorell, bandejada tota retòrica, fa parlar els seus personatges en un diàleg breu, tallant i familiar."

Amb constants reedicions i traduccions des de bon començament, el Tirant lo Blanc es considera una de les grans novel·les cavalleresques de la literatura universal.Documentació X. R. Trigo i Josep Miàs per a l'AELC.
Imatge de la portada elaborada a partir de la xilografia que il·lustra la coberta de la traducció castellana de 1511.