Jaume
Melendres
Associació d'Escriptors en Llengua Catalana
Biografia

Jaume Melendres i Inglès neix a Martorell (Baix Llobregat) el 18 de juliol de l'any 1941.

Es llicencia en ciències econòmiques i es trasllada a París, on es doctora i pren contacte amb el teatre francès. Aquest fet decanta la seva trajectòria professional. L'any 1964 obté el premi de poesia Salvat-Papasseit per l'obra La doble espera de l'aigua i tu i el 1966 guanya, amb Defensa índia de rei -publicada el 1975-, el Premi Josep Maria de Sagarra de Teatre. A partir d'aquest moment abandona definitivament el camp de l'economia i passa a dedicar-se de ple a la literatura i, més en concret, al teatre.

Especialitzat en art dramàtic, des de l'any 1973 exerceix com a professor de teoria dramàtica, interpretació i direcció d'actors a l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, on desenvolupa la seva principal activitat professional. Amb l'obra Meridians i paral·lels (1977) guanya el premi Josep Aladern. Conjuntament amb Joan Abellan, escriu El collaret d'algues vermelles amb la qual obtenen els premis Ciutat de Granollers, l'any 1979, i Crítica Serra d'Or, el 1980. Amb Josep Sanchís i Sinisterra, signa la peça teatral Terror i misèria del primer franquisme, obra que veu la llum l'any 1983.

Al marge del teatre, Jaume Melendres també escriu les obres de narrativa El cavall no és de cartró (1973) i Un avió damunt dels vidres (1983). És autor de les novel·les Cinc mil metres papallona, apareguda l'any 1975, i, de nou amb Joan Abellan, La dona sense atributs, publicada el 1990 i guanyadora del premi Prudenci Bertrana de novel·la l'any anterior.

En el terreny de l'assaig, l'any 2000 publica La direcció dels actors, un llibre de teoria teatral dedicat exclusivament a definir i ampliar els conceptes d'aquesta pràctica. En la mateixa línia, escriu La teoria dramàtica. Un viatge a través del pensament teatral, assaig publicat l'any 2006.

Col·labora habitualment com a crític teatral en mitjans com Tele-Exprés, El Público, Estudis Escènics i Fotogramas. Tradueix, adapta i dirigeix obres d'autors com R.W. Fassbinder, Goldoni, Labiche, Mirbeau, Molière, A. de Musset, J. Orton, J.B. Priestley, B. Shaw, Strindberg, K. Valentin, Wilde i T. Williams.

Mor a Manresa el 18 de novembre de 2009.

Jaume Melendres fou soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.--------------------