Autors i Autores

Terenci Moix
1942-2003

Pòrtic

Terenci Moix, pseudònim de Ramon Moix i Messeguer (Barcelona, 5 de gener de 1942 - 2 d'abril de 2003), novel·lista i narrador en català i castellà, articulista especialitzat en cinema, dramaturg i traductor eventual, té una carrera fulgurant com a narrador en català a finals dels anys seixanta i setanta.

Fill d'una família d'origen menestral al Raval barceloní, estudia comerç i rep classes de taquigrafia, dibuix topogràfic i art dramàtic. Viatja a París el 1963 i a Londres el 1964. Als divuit anys ha escrit ja dues novel·les policíaques i una novel·la de vuit-centes pàgines.

El 1967 publica un primer assaig sobre cinema i el 1968 un altre en castellà sobre còmics. El 1967 guanya el Premi Víctor Català pel recull de contes La torre dels vicis capitals, el 1968 el Josep Pla de narrativa per Onades sobre una roca deserta i la novel·la El dia que va morir Marilyn rep el Premi Crítica Serra d'Or de novel·la (1970). El 1974 publica l'obra de teatre Tartan dels micos contra l'estreta de l'Ensanxe. Descontent amb el seu entorn, però, i concentrat en altres afers literaris, no torna a publicar una novel·la fins al 1983, i ho fa en castellà: Nuestro virgen de los mártires. Les últimes dues dècades de la seva vida publica en castellà, sobretot, amb gran èxit de lectors. El 1986 rep el Premi Planeta, per No digas que fue un sueño, novel·la d'abast popular incalculable. El 1992 apareix la seva última novel·la en català, El sexe dels àngels -guanyadora del Premi Ramon Llull-, autèntic vademècum de la societat i la cultura catalana del moment.

Mor a causa d'un emfisema pulmonar l'abril del 2003, als seixanta-un anys.Pàgina elaborada per: Abel Ramon Vidal per a l'AELC.
Imatges cedides per: Juan Ramón Iborra.