Autors i Autores

Ramon Muntaner
1265-1336

Pòrtic

Ramon Muntaner (Peralada, Alt Empordà, 1265 - Eivissa, 1336). Cronista, funcionari i soldat.

La vida de Ramon Muntaner la podem conèixer, principalment, gràcies a la seva pròpia crònica. Amb només nou anys d'edat té ocasió de veure de prop els reis Jaume I i Alfons X, que s'alberguen a casa del seu pare, Joan Muntaner; fet que el marca de manera decisiva al llarg de la seva vida. L'any 1285, als vint anys, la seva casa és destruïda i cremada, com tota la seva ciutat natal, per part de les tropes franceses. Ja no torna a Peralada i acompanya Roger de Llúria durant la conquesta de Menorca (1286-1287). Entre el 1287 i el 1300 viu a Mallorca, l'any 1301 va a Sicília per defensar la ciutat de Messina i el 1302 s'embarca cap a Orient amb l'expedició de la companyia comandada per Roger de Flor. L'any 1311 es casa a València amb una dama amb qui té dos fills i una filla. El 1315 té cura del trasllat de l'infant Jaume, futur Jaume III de Mallorca, el qual el nomenarà cavaller anys més tard.

Entre els anys 1325 i 1328, Ramon Muntaner escriu la Crònica a la seva alqueria de l'Horta de València. Aquesta obra cim de la literatura catalana i medieval comprèn l'època que va des del 1208 i fins al 1328, és a dir, els regnats de Jaume I, Pere el Gran, Alfons el Franc, Jaume II i Alfons el Benigne. Destaca per l'alt nivell narratiu, amb les contínues interaccions amb el públic al qual va dirigit el relat i el característic "Què us diré?" com a recurs emprat constantment, i per la seva exaltació de la pàtria i la monarquia.Pàgina elaborada per Toni Terrades per a l'AELC.
Documentació: Toni Terrades.
Imatges: Història de la literatura catalana [Part antiga. Primer volum]. Barcelona: Ariel, 1964. (No es conserva cap imatge de Ramon Muntaner.)