Autors i Autores

Gemma Pasqual i Escrivà

Gemma Pasqual de fallera.
Gemma Pasqual de xicoteta.
Gemma Pasqual, a la casa d'Almoines on va néixer.

Biografia

Gemma Pasqual i Escrivà neix a Almoines (la Safor), el 1967. A sis anys es trasllada a viure a Gandia, on estudia a les Escolàpies. A catorze torna a canviar de ciutat; aquesta vegada és la capital, València, l'elegida pels seus pares. Allà cursa els estudis de Tècnic Superior en Administració d'Empreses a l'Escola d'Artesans. Tot i que s'estimava més ser periodista, finalment es decideix pel món de la programació, i així és com es fa analista de sistemes.

És una dona compromesa que estima la seva terra i la seva gent. Un dia decideix canviar de vida donant un nou ús a l'ordinador; en comptes de programaris i comptabilitat, que és el que hi feia fins aleshores, l'utilitza per a inventar-se històries. Històries fetes especialment per als joves, que són la gent que li agrada més. Novel·les recomanables per a joves inquiets, ja que dibuixen uns personatges pròxims. A més a més, el ritme trepidant de què és dotada l'acció dona frescor al text i fa que el lector o la lectora s'hi pugui enganxar des de la primera pàgina.

Gemma Pasqual és assessora del segell editorial Jollibre. Ha col·laborat en diferents revistes especialitzades en literatura i diaris, com ara Serra d’or, CLIJ-Cuadernos de Literatura Infantil i JuvenilLlengua NacionalBarcelona Review magazine internacional de narrativa breu contemporània, Marxa Popular Fallera, Literatures, Caràcters de la Universitat de València, Eines de la Fundació Irla, el diari El Punt Avui, Vilaweb, Jornada, i ha format part del consell de redacció de L'Escletxa i ha estat membre del consell editorial del diari Jornada.

A més a més, des de 2013 és vicepresidenta al País Valencià de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, vocal del Consell Assessor de la Institució de les lletres Catalanes, membre del PEN Català, membre de la Comissió d'Educació i Cultura de la Mesa de Participació de la Cultura Valenciana, patrona de la Fundació Full i patrona de la Fundació Sambori. Ha estat vicepresidenta d'Acció Cultural del País Valencià i membre del comitè executiu del CLIJCAT.

Cal destacar la seva faceta de conferenciant en diverses universitats nacionals i internacionals, com ara, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de València, la Universitat de Ljubljana o la Universitat de Guipúscoa entre d’altres, i centres culturals i biblioteques, amb col·loquis i conferències sobre literatura. Ha participat en diferents congressos i fires de literatura infantil i juvenil, com ara, el VI Congrés de lij “Llegir per llegir” a Barcelona, V Congrés de Literatura infantil i Juvenil Catalana a Barcelona, III Festival Iberoamericano de literatura infantil y juvenil de la fundación Santillana, el II Saló de l’autor de València, la fira del llibre de València o la de Fira del llibre infantil i juvenil de Bolonya, entre d’altres. L'autora té una llarga trajectòria en animació lectora en instituts i escoles. No només ha treballat amb alumnes, també amb professors, com, per exemple, el curs de formació del professorat que va impartir al Museu de Belles Arts de València Sant Pius V, amb el títol «Desenvolupament de la creativitat plàstica a través de l'escriptura de textos», o cursos sobre animació a la lectura per a professors per al CEFIRE. A més, col·labora habitualment amb editorials en la traducció i elaboració de textos i com assessora de literatura infantil i juvenil.