Autors i Autores

Maria Dolors Pellicer

Biografia

Maria Dolors Pellicer neix a Oliva (València) el 1956. És llicenciada en Magisteri i Filologia Catalana a la Universitat d’Alacant i sempre ha exercit de mestra, tant al País Valencià com a Catalunya, una professió que li permet descobrir les mancances de l’educació i l’empeny a iniciar-se en el camí de la literatura. 

Els seus primers anys com a professora succeeixen en paral·lel amb els Moviments de Renovació Pedagògica al País Valencià, a partir dels quals sorgeixen les escoles d’estiu com una alternativa a les tradicionals i, precisament, Maria Dolors Pellicer és cofundadora d’una d’elles, l’Escola d’Estiu Marina-Safor, el 1986. Com a membre del Col·lectiu de Mestres de la Safor, es llança a crear material escolar en la modalitat valenciana del català, ja que després de la publicació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià el 1983, aquest es comença a ensenyar a les escoles. 

En adonar-se d’aquesta manca de recursos per ensenyar el valencià modern, Maria Dolors Pellicer comença a crear històries adaptades als més petits, i el 1988 s’estrena, en narrativa, amb el llibre Xé, quins peus!, seguit de molts altres com La banda dels superbruts, Fil que penja, Com una cabra… Més tard, a partir de l’any 2003, s’endinsa en la poesia infantil i juvenil amb títols com Versos diversos, Les coses que veig, Qui la rima, l’endevina o Poemes amb llum de lluna. En aquest gènere ha estat guardonada amb dos premis, el de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana per l’obra La selva en vers, el 2010, i el Premi de Poesia Infantil fundació Caixa Cooperativa d’Algemesí per Comptem cabretes i pintem ocells, el 2019. 

També ha estat reconeguda amb el Premi Comarcal Ocell, l’any 2018, per la seva contribució en l’àmbit cultural i la seva difusió de la poesia i la narració entre infants i joves. Cal destacar que en la seva literatura es pot trobar la crítica social com a temàtica recurrent i, tot i ser per a infants, tracta amb naturalitat problemes com la desigualtat, la fam, la pobresa o la guerra. La seva obra ha estat antologada en el volum Poesies amb suc. Antologia de poesia per a infants de Miquel Desclot i, a més, ha estat musicalitzada en sis enregistraments en CD com ara el disc “Una cançoneta i a dormir”.