Autors i Autores

Joan Manuel Pérez i Pinya
1963-2022

Pérez i Pinya en l'adolescència tocant la guitarra, el 1977.
L'autor firmant el seu primer llibre, Atletes de la fuga, el Sant Jordi del 2019.
L'autor davant la tomba de Gabriel Ferrater, el febrer del 2020.
A la Setmana del Llibre en Català, a Mallorca, l'1 de novembre del 2021. © Twitter de l'autor, @GregoriSamsoSam

Biografia

Joan Manuel Pérez i Pinya neix a Palma el 1963. Passa la infantesa i bona part de la joventut al barri antic de Palma. Estudia filologia catalana a la Universitat de les Illes Balears. El 1988 comença a exercir de professor de secundària de català, professió que manté fins poc abans de morir.

La vocació poètica se li desvetlla de ben jove, i durant anys escriu i poleix versos amb meticulositat. L’any 2018 guanya el premi Ciutat de Palma de poesia amb Atletes de la fuga (2019), que és el compendi de més de trenta anys de dedicació a l’escriptura. El 2022 publica Fauna mutilada. Deixa inèdit el recull Desvaris, i altres feines de creació esparses.

Com a estudiós de la literatura, centra el seu interès sobretot en la figura de Gabriel Ferrater. És autor de les ponències "Gabriel Ferrater i les primeres traduccions hispanes de Gottfried Benn" (Cuba, 2005) i "La construcció poètica de GF. Del cànon poètic i les decisions autorals" (Londres, 2009). La seva gran obra ferrateriana és l’Índex Ferrater, un recull bibliogràfic exhaustiu reconegut com a eina essencial per a l’estudi del poeta. 

Cal esmentar també la seva participació com a col·laborador al Diccionari de la traducció catalana, actualment en línia a Visat, les crítiques literàries al Diari de Balears i, de manera especial, la seva participació com a impulsor principal de la revista literària electrònica Veus baixes.

Joan Manuel Pérez i Pinya mor a Palma, de manera prematura, dia 5 de maig de 2022.