Autors i Autores

Joan Pinyol

Biografia

Joan Pinyol i Colom va néixer a Capellades el 1966, poble de l'Anoia on, tret dels anys de la universitat, no hi ha deixat de viure.

De ben jove, a part de jugar sovint a ser professor d'alumnes inexistents i de dedicar-se a collir maduixes en una vora del riu Anoia (que ja és valor!) per un sou de cent pessetes l'hora (que també té mèrit!), va descobrir una passió que encara li va donar més fruits: Omplir de cartes els primers amors, els millors amics i les coneixences llunyanes en una època en què ningú ni imaginava les múltiples possibilitats dels telèfons mòbils.

A finals de 1983 però, i com a resultat d'aquesta passió per les cartes, li va succeir un dels esdeveniments que, a la llarga, més marcarien la seva obra narrativa. Un dia va arribar als seus ulls l'adreça particular de Pere Calders i de seguida es va atrevir a enviar-li la primera missiva en forma de carta. Pocs dies després (gener de 1984), i contra els supòsits més pessimistes de Pinyol, l'autor de les Cròniques de la veritat oculta el va correspondre amb una altra carta que encetava una relació epistolar que va mantenir-se els deu darrers anys de Calders i que va posar les bases perquè els dos escriptors es creuessin unes lletres plenes de comentaris sobre l'actualitat, sobre la literatura, sobre els somnis, sobre el pas de Pinyol per la universitat i també sobre els primers contes que aquest començava a donar forma.

Així s'expressava Pere Calders després de llegir una de les primeres narracions de Joan Pinyol:

"He llegit amb un gran interès el conte Seguretat matrimonial i t'he de dir, amb plena sinceritat, que m'agrada. Si aconsegueixes de preparar un recull que mantingui aquesta qualitat, tens moltes probabilitats d'èxit. I ja saps (tu mateix m'ho dius) que com a àugur del teu avenir he tingut encerts notables".

Sens dubte aquestes paraules van convertir-se en el millor estímul per a un jove Pinyol que, després d'un temps de treball il·lusionat va donar forma a Balancí d'onades, un recull de contes que Edicions del Bullent del País Valencià es va avenir a editar i que, per aquelles malastrugances del destí, es va publicar just l'any de la mort de Pere Calders (1994) amb un pròleg del mateix Joan Pinyol que obligadament havia de substituir unes lletres de presentació que el primer havia acceptat d'escriure per a l'encapçalament del llibre i que, per culpa de la seva inesperada mort, mai no van arribar.

Eren els anys en què Joan Pinyol havia fet ja diverses incursions al teatre de carrer, al teatre amateur i també als mitjans de comunicació, tant a l'emissora del seu poble com a La Veu de l'Anoia i sobretot a La Miranda de Capellades, revista en la qual va signar la pàgina literària Lletres i Llibres des de 1988 fins a 1993, que va ser quan va assumir la direcció de la publicació fins a 1997.

Després de llicenciar-se en Filologia catalana a la Universitat de Barcelona l'any 1989, va començar a treballar en l'ensenyament secundari, a col·laborar en estudis historiogràfics i, fruit de la seva passió pels escenaris, va cursar el postgrau "Teoria i crítica del teatre" just el mateix any que el Liceu veia com la seva història s'esfumava pel cel de Barcelona.

Amb el Balancí d'onades sota el braç, va entrar a l'Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana (AJELC) —de la qual va esdevenir membre de la Junta i per a la qual el 1997 va organitzar a Capellades el XVIIè Congrés anual—, va escriure l'himne dels Bombers Voluntaris de Catalunya, l'himne del Club de Futbol Capellades i el guió de l'espectacle teatral de la festa de cloenda de la Pirenna 1996, va exercir com a professor de diversos tallers de lletres relacionats amb la narrativa curta, va començar a formar part de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), va dirigir algunes peces teatrals (com ara Antaviana) i va començar a assistir als congressos d'escriptors celebrats anualment a València amb motiu dels Premis Octubre.

Permanentment inquiet i actiu, va continuar escrivint i el 1998 se li va concedir una Menció d'Honor Especial en el IV Premi Pere Calders de Literatura Catalana —convocat pel Departament d'Ensenyament— pel recull de contes Avinguda Capri, que es va declarar finalista d'aquest certamen i que Columna Edicions va publicar l'any següent amb un dibuix a la portada de Ràfols-Casamada, un pòrtic de Màrius Serra i la inserció de set fragments inèdits de Pere Calders extrets de la seva correspondència amb Joan Pinyol. Tot plegat, un segon llibre que va suposar un impuls definitiu per a la seva obra.

Col·laborador d'emissores de ràdio, de cadenes televisives locals, de jurats literaris, partícip de diverses antologies de narrativa curta i de tot allò que li ha vingut de gust (com ara publicar l'any 2000 un recull de poemes il·lustrats extrets de la seva etapa a La Miranda o participar amb una comunicació en el "Simposi Internacional Pere Calders, l'escriptor i el seu temps" organitzat a la UAB), el 2001 va publicar dos llibres més. Ningú ve fet a mida (Res Publica Edicions), com a finalista del IX Premi Ciutat d'Eivissa de Narrativa i el recull de microcontes Noranta-nou maneres de no viure encara a la lluna (7 i mig Editorial), com a guanyador del I Premi Vila d'Almassora de Narrativa. A més, va publicar dues narracions en una antologia derivada del Certamen "Les Millors Pàgines" convocat a Granollers, i editada per Brau Edicions després d'una selecció de més de 300 originals.

Durant el 2002 va continuar escrivint, impartint tallers de narrativa i participant activament en diversos actes i congressos. Així a finals de gener va presentar la ponència "El tabac: una realitat que s'esfuma entre classes" dins el marc de les Jornades Ciutadans-Professionals entorn del Tabaquisme, celebrades a Igualada. A finals de febrer va participar en el cicle Terres, ponts, paisatges. Poesia i edició a la Catalunya d'avui organitzat per la Residència d'Investigadors (CSIC) amb una conferència dedicada a la poesia de les comarques del Bages i de l'Anoia, que comptà amb la participació dels poetes Lluís Calderer, Josep Romeu i Figueras i Ernest Farrés. A finals d'any va publicar l'article L'Anoia poètica. Una aproximació històrica a les creativitats i plataformes de la comarca a la Revista d'Igualada (número 12) i poc després va ser proclamat guanyador del Premi Ciutat de Vila-real de Narrativa 2002 amb la novel·la Stòitxkov i Sofia, publicada al febrer del 2003 per Brosquil Edicions.

El 2003 va impartir un curs de contes a Masquefa, un de microcontes al Centre Cívic de Fàtima d'Igualada i també va publicar Inquieta nit i altres contes a Res Publica Edicions, un nou recull que s'encapçala amb un pròleg del també escriptor Jordi Llavina i que va ser presentat en públic a l'Espai Mallorca de Barcelona per l'autor, director i actor teatral Toni Albà.

El 2004 va començar a donar forma a un muntatge poètic i musical a partir de la biografia del poeta Josep Costa i Pomés (Capellades, 1874 - l'Hospitalet de Llobregat, 1932) que ha elaborat ell mateix i que es troba en vies de publicació dins d'un projecte historiogràfic molt més ampli. I també va iniciar les seves col·laboracions d'opinió al diari El Punt.

El 2005, en ocasió de la celebració a Capellades de la XX Ciutat Gegantera de Catalunya, va publicar Dorotea i la joia gegantina (Brosquil Edicions) la seva primera novel·la infantil, que protagonitza la geganta de la població i que, durant la celebració de la festa major dels gegants de Catalunya, es va convertir en l'eix vertebrador de tots els actes. També el 2005 va guanyar un dels premis de narrativa que convoca l'Orfeó Català de Mèxic i poc després es va convertir en el primer president de l'Associació d'Escriptors "Tirant Lo Blanc" de Catalunya (AETLBC), una entitat que vetlla per la interrelació literària entre els escriptors catalans i mexicans i que és homònima de les que existeixen en terres mexicanes.

El 2006 Joan Pinyol va guanyar el XXII Premi de Narrativa "Vila de Puçol" (2006) amb el recull de seixanta-un microcontes titulat Micromèxics. A més signa des de l'any 2000 un article d'opinió al Diari d'Igualada-Regió7 Anoia, publicació en la qual cada mes també elabora una entrevista mensual que es publica a la contra, i també signa cada setmana una columna a l'Enllaç dels Anoiencs. També forma part de diferents jurats de premis narratius, du a terme contínues xerrades i tallers literaris a les escoles i també presentacions literàries, per encàrrec de la Institució de les Lletres Catalanes i del Servei d'Ensenyament del Català ha elaborat Itineraris de Lectura i dossiers didàctics a partir de l'obra d'altres autors, també escriu articles divulgatius de diferents gèneres literaris —com ara els microcontes, que l'apassionen de debò—, escriu lletres de cançons per a grups musicals —com els Segals— i i per encàrrec de la Revista d’Igualada, que en el número de desembre en va publicar la conversa, va entrevistar l’artista i poeta Albert Ràfols Casamada.

El 2007, una vegada enllestit el dossier dedicat a la novel·la K. L. Reich de Joaquim Amat-Piniella, va presentar-lo dins el programa del Gust per la Lectura, organitzat pel Departament d'Educació, a Barcelona, Tortosa, Lleida, Sabadell, Girona, Martorell, Reus i Granollers. Al març va guanyar el Premi Recull Joaquim Ruyra de narració amb Pilota de set que publicarà Proa el febrer de 2008 i, com a president de l'Associació d'Escriptors Tirant lo Blanc de Catalunya (AETLBC), va presentar el llibre Voltant per Mèxic a la Casa Amèrica de Barcelona. A l'abril va obtenir un dels premis que convoca l'Orfeó Català de Mèxic amb la narració Muntanya endins i una altra narració seva, Hortènsia, als seus peus va ser seleccionada en el concurs "Les Millors Pàgines" que es du a terme a Granollers. Així mateix va dur a terme diferents xerrades en biblioteques, casals i centres d'ensenyament secundari dedicades al món dels microcontes. Al maig va publicar Micromèxics, un recull de microcontes que va presentar després al Casal de Mediona, a la Casa Amèrica de Barcelona, a la llibreria Llegim...? d'Igualada, al Museu Molí Paperer de Capellades, a l'Orfeó Gracienc de Barcelona i a la llibreria Tastalletres de Cervera. Fins al juny, a més, va continuar signant la columna d'opinió "Llibertat de pressió" per al Diari d'Igualada-Regió7 Anoia i també va elaborar la secció d'entrevistes per a la contra del mateix diari. També va enllestir un guió teatral per a l'espectacle "Centenaris" que s'estrenà a Capellades el setembre i va signar un dels capítols que formen el llibre "Centenaris, nans i capgrossos de l'any de la picor". A l'octubre la revista "Quadern" va dedicar l'edició a la seva trajectòria narrativa i al novembre la companyia "Kala Mar S.A." va estrenar un muntatge teatral a partir de microcontes del seu llibre Noranta-nou maneres de no viure encara a la lluna (2001). També al novembre va participar en l'activitat "Dóna'ns la paraula", organitzada per les Biblioteques Públiques de Catalunya en el marc del Saló del Llibre de Barcelona i la seva obra narrativa va ser objecte d'estudi de l'assignatura "Ordre i cànon" de Filologia Catalana, que es cursa a la UOC. Al desembre va publicar l'article titulat "El microconte, un petit gran gènere" en el número 11 de la revista Diónysos (editada pel VINSEUM. Museu de les Cultures del Vi de Catalunya).

El 2008 va ser entrevistat en el programa "Lletres Ebrenques" d'Antena Caro (Tortosa). El febrer i a la capital de l'Anoia va participar en diferents actes dins el cicle FEBRER RODOREDA (com ara la presentació de Marta Pessarrodona a la Biblioteca Central d'Igualada prèvia a la conferència "Mercè Rodoreda, de prop" o la lectura de contes de Rodoreda a l'Ateneu Igualadí. Aquell mes també va inaugurar la II Fira Literària Joan Cid i Mulet, a l'EMD de Jesús (Tortosa) on va dur a terme la darrera presentació del seu llibre Micromèxics. Al març va presentar Pilota de set (XLIII Premi Recull Joaquim Ruyra de narrativa) a Blanes i també va assistir a la presentació a Tremp del seu conte De les tristors en farem fum, dins l'antologia de narracions seleccionades en la darrera edició del premi Vent de Port de Contes. A finals d'aquell mes de març publicà també la novel·la juvenil Fi de curs a Bucarest. A l'abril va realitzar un taller de narrativa a la Biblioteca de Sentmenat i inicià el cicle de diverses presentacions de Pilota de set, que donà a conèixer a Barcelona, Capellades, el Pla del Penedès, Santa Margarida de Montbui, Igualada, Sant Pere de Riudebitlles i Sant Salvador de Guardiola. Aquell mes també va ser nomenat mantenidor del Premi de narrativa Breu Josep Còdol, inclòs en els Premis Ciutat d'Igualada. Al maig signà exemplars de Pilota de set a la llibreria Serret de Vall-de-roures i, dins la Roda d'escriptors que organitzen les Biblioteques de la Diputació de Barcelona, va presentar el llibre a Sant Adrià del Besòs i a Sitges, a més de presentar a Igualada llibres d'autors d'aquests localitats. Al maig va dur a terme una xerrada sobre els microcontes a l'IES Pla de les Moreres de Vilanova del Camí adreçada a alumnat de 3r d'ESO. Al juny va publicar a Mèxic el conte L'art i la vida, dins l'antologia Voltant per Catalunya i Mèxic (L'art a la motxilla). També va participar a Gelida a la taula rodona jornades de la Penedesfera i féu una xerrada sobre Fi de curs a Bucarest a l'IES LA SEGARRA de Cervera. Al juliol realitzà una xerrada sobre l'art dels microcontes a Santiago Temple (Córdoba, Argentina) organitzada per la Biblioteca Rayuela d'aquella localitat. A l'agost publicà la narració L'Ebre també té cel dins l'antologia El riu que parla, que es presentà a Vall-de-roures en el marc d'una trobada d'escriptors ebrencs en què també participà i finalment realitzà un taller de microliteratura a Tremp. Al setembre presentà Pilota de set i de Fi de curs a Bucarest a la llibreria Tastalletres de Cervera i inicià la seva col·laboració fixa amb el nom de "Gent de Paraula" com a cap de la secció literària de la revista Quadern, editada a Sabadell. A l'octubre participà en un acte de memòria històrica al Museu d'Història de Catalunya, al costat del Jordi Creus, director de la revista Sàpiens i de Josep Cruanyes, membre de la Comissió de la Dignitat i s'estrenà com a moderador del club de lectura fàcil de la Biblioteca Central d'Igualada. Al novembre participà com a mantenidor en el jurat del premi Josep Còdol de narrativa, realitzà una xerrada sobre els microcontes a la Biblioteca Joan Oliva de Vilanova i la Geltrú, participà en diversos clubs de lectura dedicats a Pilota de set i guanyà una plaça de catedràtic de llengua i literatura catalanes a l'ensenyament secundari. Per últim, al desembre presentà Pilota de set a la llibreria Petit Parcir de Manresa, dugué a terme a Igualada la presentació d'un llibre de la historiadora Queralt Solé dedicat a les fosses comunes derivades de la guerra civil i l'Ajuntament de Capellades li concedí un dels set Premis Cultura per la trajectòria i qualitat de la seva obra narrativa.

El 2009 va continuar signant una columna d'opinió setmanal a "L'Enllaç dels anoiencs" i, com a responsable de la secció de lletres de la revista Quadern (editada per la Fundació Ars de Sabadell), va seguir publicant diversos articles i reportatges de caràcter literari i també sobre la Memòria Històrica. Al gener va tornar a exercir de jurat del premi de contes que convoca la revista local La Miranda de Capellades, va continuar a l'IES Guissona les xerrades als centres educatius a propòsit de la seva novel·la juvenil Fi de curs a Bucarest, va participar en els diferents clubs de lectura organitzats per la Biblioteca Central d'Igualada a partir del recull de contes Pilota de set i va començar (i continuar durant el febrer i el març) un taller de narrativa, titulat "El microconte, un petit gran gènere" en tres sessions d'un total de 18 hores a Es Mercadal, promogut pel Departament de Cultura, Patrimoni, Educació i Joventut del Consell Insular de Menorca.

Al febrer va dur a terme una xerrada sobre l'art dels microcontes al Casal Pantinkillo de Mediona, adreçada als joves d'aquesta població de l'Alt Penedès, va continuar fent de moderador del Club de lectura en Català fàcil organitzat per la Biblioteca Central d'Igualada, va presentar a Igualada el recull de contes El vertigen del trapezista de Jesús Maria Tibau i va veure publicats al neerlandès els seus microcontes "Sentències evidents", "Res de nou" i "Negocis fulminants" (del recull Noranta-nou maneres de no viure encara a la lluna) en un blog que es dedica a divulgar la cultura i la literatura catalanes entre el públic holandès i que signa la Marga Demmers. Al març va continuar fent de moderador de diferents clubs de lectura, va assistir al que s'organitza a Òdena (l'Anoia) a propòsit de Pilota de set i va presentar aquesta obra juntament amb Fi de curs a Bucarest a la llibreria Apeudepàgina del barri de Sarrià (a Barcelona). A l'abril va presentar Pilota de set a Tortosa, va dur a terme un taller de narrativa adreçat a joves a la Biblioteca de Sentmenat, va participar en el projecte narratiu col·lectiu sobre el conte "El punt de llibre", juntament amb els escriptors anoiencs Teresa Roig, Jordi Ferrer, Mireia Rubio, Maria Enrich, Pep Elias i Antoni Dalmau, una obra narrativa col·lectiva que el dia de sant Jordi edità el diari digital Anoiadiari.cat, va presentar a Igualada el llibre pòstum de Josep Romeu i Figueras Dietari sense dates, li van traduir i publicar més microcontes al neerlandès (editats en en punts de llibre repartits a la Diada de Sant Jordi celebrada a Amsterdam pel Casal Català dels Països Baixos), va assistir com a autor de Pilota de set al club de lectura de Santa Margarida de Montbui, va fer de moderador del club de lectura del Centre Cívic Montserrat d'Igualada, va participar en els actes de la setmana cultural de Sant Jordi tant a l'Escola IPSI de Barcelona com a l'Europa International School de Sant Cugat del Vallès, va fer una xerrada sobre Fi de curs a Bucarest a l'institut públic de l'Ametlla de Mar, va ser entrevistat al programa "Extraradi" de COM Ràdio a propòsit dels microcontes, va fer un taller dedicat a aquest gènere a la Biblioteca Joan Oliva de Vilanova i la Geltrú i va gravar un capítol del programa "Cicerone", de la xarxa de TV locals, en què donava a conèixer el Museu Molí Paperer de Capellades. Al maig va fer una xerrada sobre els microcontes a la Biblioteca Municipal de Capellades, una altra sobre Fi de curs a Bucarest a l'IES Gabriela Mistral de Sant Vicenç dels Horts i va guanyar, amb el microconte titulat "Mirades", el Premi Hespèria de Relats Curts de Terror. Al juny, i un any més, va exercir de corrector del nivell superior de Llengua Catalana (D) que organitza la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Al juliol li van publicar els poemes "Madrid 11 de març", "Magda fluvial" i "Ja ets!" dins Lletres de casa. Antologia de poetes ebrencs al Serret Blog (March Editor). A l'agost va publicar el conte "Tres segons" dins el recull col·lectiu titulat Galeria ebrenca (Aeditors). Al setembre va fer la darrera presentació de Pilota de set a la llibreria Catalònia de Barcelona, l'editorial Petròpolis li va publicar el recull de microcontes Glops, el seu blog www.joanpinyol.net es va convertir en finalista dels premis Blocs Catalunya i va iniciar la seves col·laboracions al Canal Taronja d'Igualada, com a contertuli televisiu. A l'octubre va entrar a formar part del consell de redacció de l'editorial Petròpolis i va dur a terme la xerrada sobre els microcontes al Teatre Jardí de la Pobla de Claramunt (l'Anoia) i al Centre Penitenciari Lledoners de sant Joan de Vilatorrada (El Bages). Al novembre va presentar a la Biblioteca Central d'Igualada la novel·la Arran de l'Ebre de la tortosina Cinta Arasa i va exercir, de nou, de mantenidor i membre del jurat del premi de narrativa Josep Còdol inclòs dins els Premis de Creació Artística Ciutat d'Igualada. I al desembre es va estrenar en una experiència que també mou allaus de paraules: la paternitat.

El 2010 va continuar col·laborant de columnista a L'Enllaç, de cap de la secció de lletres a la revista Quadern de Sabadell, de tertulià al Canal Taronja de Televisió i de moderador del club de lectura en català fàcil a la Biblioteca Central d'Igualada. Al gener va dur a terme el taller "El microconte, un petit gran gènere" a la Biblioteca de Sallent i al febrer a la Biblioteca de Montmeló. També va impartir el taller narratiu "Tu que pots, vés amb conte" a Es Mercadal, en el marc de les IX Jornades de Creació Literària promogudes pel Consell Insular de Menorca. També va conduir l'acte d'homenatge als represaliats pel franquisme de la comarca de l'Anoia en el Museu de la Pell d'Igualada, organitzat pel Memorial Democràtic. A l'abril va dur a terme una xerrada sobre Fi de curs a Bucarest a l'IES Gabriela Mistral de sant Vicenç dels Horts, un taller escolar dedicat als microcontes a l'escola IPSI de Barcelona i va publicar una entrevista a Ràfols-Casamada a la revista Serra d'Or, núm. 604. Al maig va realitzar una xerrada sobre els microcontes a la Biblioteca Central de Cornellà, va exercir de corrector del nivell D de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat i va participar en una xerrada col·loqui lligada a l'exposició "Fosses comunes. Un passat no oblidat", a la seu del Memorial Democràtic. Al juny va exercir de corrector de les PAU i va participar en la publicació del llibre Postals d'oblits. Recull de dracs, correfocs i grups d'animació d'inicis dels anys 80 a les comarques de l'Anoia, Conca de Barberà i nord de l'Alt Penedès (Ed. Emboscall). Al juliol va publicar el pròleg del llibre Abans que me n'oblidi, de Pere Guixà (Edicions Marré) i a l'agost va publicar el text Tempus fugit en el programa de la Festa Major de Capellades per a la qual també va fer el pregó oficial. Al setembre va començar les seves col·laboracions com a redactor de ressenyes per a la versió digital de l'Enciclopèdia Catalana, entre d'altres amb les de Josep Romeu i Figueras, Pere Martí i Bertran i Maria Carme Roca, i juntament amb Joaquim Carbó i Jaume Cela va formar part del jurat del premi literari convocat a Collsuspina (Moianès-Osona). A l'octubre va dur a terme el taller dedicat als microcontes a la Biblioteca de Cardedeu, va participar en les Jornades sobre fosses comunes "Dies de guerra, diàlegs de pau" celebrades a Gandesa i organitzades pel Memorial Democràtic i, amb Pilota de set, va participar com a autor en el club de lectura organitzat a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. Al novembre va impartir el taller de microcontes a les biblioteques de Viladecans i Gavà i, un any més, va actuar com a mantenidor del premi de narrativa "Josep Còdol" inclòs en els premis de creació artística Ciutat d'Igualada. I al desembre va formar part del jurat del premi de nadales organitzat per l'entitat "Poesia Viva d'Igualada" i va participar en la Festa de Romania celebrada a Carme (l'Anoia) amb la presentació de Fi de curs a Bucarest.

El 2011 va continuar col·laborant en diferents mitjans de comunicació, va moderar clubs de lectura i va formar part de múltiples jurats literaris. Al febrer va presentar Pilota de set a la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès i va impartir a Es Mercadal –Menorca– el taller narratiu "Contologia. Manual d'ús", dins les Jornades de Creació Literària. També va ser doblement seleccionat dins el Concurs ARC de Microrelats "ARC A LA RÀDIO" 2010 organitzat per l'Associació de Relataires en Català, amb els microcontes "Qui dia pansa, joventut empeny" i "A misses dites". Al març va publicar el conte "En el fons" dins el número 26 de la revista La Lluna en un cove. A l'abril va dur a dur a terme impartir una jornada d'assessorament de creació de microrelats a Cardedeu, per encàrrec de l'entitat literària "Gent de pasta de full" i va actuar de jurat dels premis literaris del Pla del Penedès, Cardedeu i Gavà. Al maig va impartir a la Biblioteca Central d'Igualada la conferència "Fosses comunes. Un passat no oblidat" en el marc de la inauguració de l'exposició amb el mateix nom i va protagonitzar una trobada amb lectors del llibre Micromèxics organitzada pel Consorci per a la Normalització Lingüística de Barcelona. Al juny li fou atorgat el premi ADAC Ateneu d'Acció Cultural de Girona, per la carta "El català, cosa de pocs", publicada a El Punt durant el 2010 i va escriure els textos que acompanyaren les Orquestrades, concerts de cambra de diverses formacions de l'Anoia. A l'agost va publicar els poemes "De mal en pitjor" i "Entre dos estats, un país" dins l'antologia Poesia a la frontera i assistí a la trobada d'autors catalans i aragonesos al Matarranya. En plena Festa major de Capellades va presentar i va participar en el llibre Cròniques d'aquí, en què onze persones vinculades a Capellades tracten diversos aspectes relacionats amb la població. Al setembre va traslladar la seva plaça laboral definitiva a l'INS Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès i es va estrenar a Manresa un espectacle poètic dins el cicle "Tocats de lletra" a partir de diversos poemes, entre els quals el seu "Poema alliberat al vol". A l'octubre va formar part del jurat del I Premi de Microcontes de por organitzat per la Biblioteca Central d'Igualada i al novembre va encetar la columna d'opinió "Amb regust de catània" a El 3 de vuit. També va impartir una conferència sobre fosses comunes a la Biblioteca de Piera i va fer de mantenidor del premi de narrativa Ciutat d'Igualada. Finalment al desembre va dur a terme el projecte "L'art a la taula" en cooperació amb Cava Guilera (Lavern) a partir de la impressió de diferents microcontes sobre el món de la vinya i del cava en les etiquetes de les ampolles, que també van comptar amb il·lustracions elaborades per alumnes del batxillerat artístic del centre de secundària on treballa des del setembre. També va publicar la XII Estampa Capelladina dedicada a la Piscina Blava de Capellades.

El 2012 va iniciar la coordinació de l'acudit gràfic setmanal d'El 3 de vuit des de l'Institut Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès, on treballa. Al febrer, dins la programació de l'Escola d'Hivern que organitza el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, va impartir el taller "Llegir i treballar la narrativa, amb incidència especial en els microcontes". Al març va donar forma al taller "El microconte, un petit gran gènere" a la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès, va dur a terme una trobada amb els lectors de Pilota de set a la Biblioteca Can Fabra de Barcelona, organitzada pel Centre de Normalització Lingüística de Barcelona - Delegació de Sant Andreu, i va realitzar una xerrada sobre els microcontes als alumnes de Tercer d'ESO de l'Escola Pia de Sabadell. A l'abril va presentar Planeta Lluç a la Llibreria Catalònia i al Bar-Llibreria Lilipep de Barcelona, també a la Biblioteca Central d'Igualada, a l'Escola Sant Ramon de Vilafranca del Penedès i al Museu Molí Paperer de Capellades. En el mateix mes i dins la VI Fira Literària Joan Cid i Mulet de Jesús (Baix Ebre) va impartir un taller de microcontes als alumnes de sisè de primària de l'Institut Escola Daniel Mangrané de Tortosa i també va dur a terme un fòrum literari a propòsit de Final de curs a Bucarest amb els alumnes de primer d'ESO de l'Institut Joaquim Bau. També a l'abril, i dins el programa "El gust per la lectura" va presentar el dossier didàctic que va elaborar a propòsit de les Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders, en la Jornada que va tenir lloc a l'ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona. Al maig va presentar Planeta Lluç a la llibreria Petit Parcir de Manresa, al Centre Cívic Montserrat d'Igualada i a Can Massot (Darnius. L'Alt Empordà) on també va impartir un taller de microcontes nocturn. Al juliol va presentar el llibre Descortesía del suicida, de l'argentí Carlos Vitale a la Llibreria l'Odissea de Vilafranca del Penedès. Al setembre va participar en la taula rodona "El relleu de l'escriptura. Calders avui" a l'Espai 4 del Palau de la Virreina de Barcelona inclosa en la programació de l'any literari Sales, Calders i Tísner. Al setembre va presentar la novel·la eròtica Somiant amb Aleixa, de Francesc Mompó i Mercè Climent, a El Setial de Barcelona. A l'octubre, i a banda d'estrenar la doble paternitat, va participar com a autor en el club de lectura de la Biblioteca de Santa Margarida de Montbui a propòsit de Planeta Lluç, va impartir la conferència "Amb C de Calders" a la Biblioteca Central d'Igualada organitzada pel CNL Anoia i a Manresa es va estrenar l'obra Trinxat d'amors dins el cicle "Tocats de Lletra" a partir, entre d'altres, d'un text teatral seu. Al novembre va impartir la conferència "Amb C de centenari" sobre Pere Calders a la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca, organitzada pel CNL Penedès, va participar en una de les taules rodones dedicades als agents culturals en el marc de les XXIII Jornades d'Estudis Penedesencs celebrades al Vendrell i va assistir al club de lectura de la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca com a autor de Pilota de set.

El 2013 va formar part activa de la Comissió del Centenari de Josep Costa Solé (Capellades, 1913-2003) i va continuar signant la columna d'opinió "Amb regust de catània" per al 3 de Vuit, setmanari de l'Alt Penedès. Al febrer va formar part del jurat del Premi Joaquim Amat-Piniella convocat per Òmnium Cultural del Bages i va presentar l'acte "La Màgia d'en Calders" a la Sala Paper de Música de Capellades. També va publicar un conte en l'antologia Els cadells del mas Palou com a finalista del premi Vent de Port de Contes. Al març va presentar el recull Planeta Lluç a la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès i va estrenar el documental Avi, et trauré d'aquí! dins el programa Sense Ficció de TV3, que recull la seva lluita particular per recuperar el cos del seu avi Joan, enterrat a la força al Valle de los Caídos. A l'abril va presentar la novel·la Quan arribi el pirata i se m'emporti de Lluís-Anton Baulenas a la llibreria Odissea de Vilafranca del Penedès i va fer una xerrada a propòsit de la novel·la infantil Dorotea i la joia gegantina als alumnes de P5 de l'escola Marquès de la Pobla de Capellades. També va dur a terme diversos fòrums literaris a propòsit de Fi de curs a Bucarest, tant a l'INS Joaquim Bau de Tortosa com a l'INS Els Alfacs de la Ràpita. Aquell mateix mes va presentar Perquè som poble a Capellades, un llibre d'entrevistes a vint-i-cinc capelladins. Al maig va dur a terme una xerrada dedicada a Pere Calders al Saló Rosa de La Lliga de Capellades i va participar en un recital de poesia a Darnius, en una nova edició del cap de setmana literari a Can Massot durant la qual també va fer una xerrada dedicada a Pere Calders. Al juny va participar en un club de lectura a la biblioteca del Pont de Vilomara (El Bages) a propòsit de Pilota de set i un altre, a partir d'Avinguda Capri a la biblioteca de Castellar del Vallès. A finals d'aquell mes va presentar a Capellades la novel·la Ningú no mor, que va signar l'11 de setembre a Barcelona dins la Mostra d'Entitats celebrada a l'Arc de Triomf. També va presentar aquesta novel·la dins la Setmana del Llibre en Català celebrada a la capital catalana, va presentar el darrer llibre de Lluís-Anton Baulenas també a la biblioteca de Barberà del Vallès i va donar a conèixer també Ningú no mor al Mercat de les Lletres celebrat a Igualada. A l'octubre va participar en la presentació de l'antologia 22 contes a la vora de la independència, que conté una narració seva, a la Biblioteca Central d'Igualada i va dur a terme una sessió dedicada al Salvador Espriu narrador a l'Escorxador-Espai Cultural de Vilafranca del Penedès inclosa en el curs "Viatge a l'univers d'Espriu" organitzat per Òmnium Cultural Alt Penedès. I al novembre va participar en un altre fòrum literari a propòsit de Ningú no mor en aquest cas a La Salle de Manresa.

Continua la seva trajectòria literària amb la publicació, el 2014, del conte, adreçat a infants a partir de sis anys, En Ventilat i l'Espantall, amb il·lustracions d'Aina Xifré. El 2016 reapareix amb la publicació de la novel·la El mar de les ombres, publicada per l'editorial Onada.